Μέι: Νέο αίσθημα αισιοδοξίας έφερε η συμφωνία της Παρασκευής για το Brexit

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 12:32
UPD:12:34
REUTERS/YVES HERMAN

«Βεβαίως τίποτε δεν έχει κλείσει έως ότου κλείσουν όλα», αναμένεται να πει η κ. Μέι ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, σύμφωνα με απόσπασμα της ομιλίας της που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου της πρωθυπουργίας.

A- A A+

Ο συμβιβασμός ο οποίος επετεύχθη την Παρασκευή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit γέννησε «νέο αίσθημα αισιοδοξίας» για την δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, σύμφωνα με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

«Βεβαίως τίποτε δεν έχει κλείσει έως ότου κλείσουν όλα», αναμένεται να πει η κ. Μέι ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, σύμφωνα με απόσπασμα της ομιλίας της που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου της πρωθυπουργίας.

«Όμως πιστεύω ότι τώρα υπάρχει ένα νέο αίσθημα αισιοδοξίας στις συνομιλίες», προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία την Παρασκευή όσον αφορά τους όρους του διαζυγίου τους έπειτα από μήνες τεταμένων διαπραγματεύσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για τις συνομιλίες τους για τις εμπορικές σχέσεις που θα έχουν μετά το Brexit, το οποίο προβλέπεται για τα τέλη του Μαρτίου του 2019.

Η κ. Μέι σημειώνει επίσης στην ομιλία της ότι αναμένει «με σθεναρότητα» ότι ο συμβιβασμός αυτός θα επικυρωθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να επικεντρωθούν στη συνέχεια στην οικοδόμηση «νέων φιλόδοξων οικονομικών σχέσεων και σχέσεων ασφάλειας» μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ε.Ε.

Η συμφωνία της Παρασκευής προβλέπει την καταβολή από τη Μ. Βρετανία ποσού που κυμαίνεται μεταξύ των 40 και των 45 δισ. ευρώ για τη ρύθμιση των λογαριασμών της με την Ε.Ε., τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εκατέρωθεν απόδημων πολιτών και την εγγύηση ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα ανάμεσα στη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο συμβιβασμός χαρακτηρίστηκε από ορισμένους στη Μ. Βρετανία δόλωμα για ένα «ήπιο Brexit», σε αντίθεση με μια σαφή ρήξη με την Ε.Ε. την οποία επιθυμούν οι υποστηρικτές ενός «σκληρού Brexit».

«Δεν πρόκειται για ένα σκληρό ή ήπιο Brexit», επισημαίνει εξάλλου η Βρετανή πρωθυπουργός στην ομιλία της.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή