Αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι για μετανάστες στη διαδρομή ΠΓΔΜ - Αυστρία

Συναπόφαση των αρχηγών των αστυνομιών ΠΓΔΜ, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και Αυστρίας
Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 13:03
UPD:13:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

Σε αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων για τους πρόσφυγες και μετανάστες κατά μήκος του αποκαλούμενου «βαλκανικού διαδρόμου» και στον συντονισμό των ενεργειών τους προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Αυστρία.

Σε συνάντηση των αρχηγών των αστυνομιών των εν λόγω χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, Σκόπια, εξετάσθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας τους για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και συμφωνήθηκε να αρχίσουν προετοιμασίες για κοινή διαδικασία καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών, με την καθιέρωση ενιαίων και σαφών κριτηρίων που πρέπει να πληρούν για τη διέλευσή τους κατά μήκος της διαδρομής.

Η ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, αναφέρεται ότι οι χώρες αυτές δεν θα επιτρέπουν τη διέλευση των συνόρων σε άτομα που δεν διαθέτουν ή φέρουν μαζί τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και σε όσα άτομα δίνουν ψευδείς πληροφορίες για την ταυτότητά τους ή για την εθνικότητά τους. Αυτό, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, θα συμβάλει στην βελτίωση του ελέγχου των συνόρων και την πρόληψη της κατάχρησης της διαδρομής από μετανάστες που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία και επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη για άλλους λόγους.

Οι αρχηγοί των αστυνομιών από την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία, την Σλοβενία και την Αυστρία εκτίμησαν ότι η ανάπτυξη ξένων αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας έχει θετικά αποτελέσματα και αποδεικνύει ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική κρίση.

Το τελευταίο διάστημα, μετά από πρόσκληση των αρχών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, έχει αναπτυχθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας ένας αριθμός 70-100 συνοριοφυλάκων από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, οι οποίοι διενεργούν περιπολίες, από κοινού με αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, σχετικά με τον έλεγχο των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή