Μογκερίνι: Κίνδυνος διάλυσης της Ε.Ε., χωρίς συλλογικότητα έναντι του προσφυγικού

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 10:58
UPD:11:02
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Η Ε.Ε. κινδυνεύει με διάλυση αν δεν ανταποκριθεί συλλογικά και με κοινοτικά εργαλεία στην προσφυγική κρίση, προειδοποιεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Όπως ανέφερε, αν οι Ευρωπαίοι περιοριστούν σε εθνικές απαντήσεις απέναντι σε ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, «η κρίση θα επιδεινωθεί, με αλυσιδωτές αντιδράσεις της κοινής γνώμης (κάθε χώρας) και των εθνικών κυβερνήσεων, αν δεν αποκτήσουμε εργαλεία στο ύψος των περιστάσεων». 

«Χωρίς τα εργαλεία αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος διάλυσης», σημείωσε.

Η Αυστρία ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία των συνόρων της με την Σλοβενία, στα οποία μπορεί να περιληφθεί η κατασκευή ενός φράκτη ασφαλείας, ο πρώτος στη ζώνη Σένγκεν, για να ελεγχθεί η εισροή προσφύγων η οποία προκαλεί εντάσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε..

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν συμφώνησε ωστόσο ότι «δεν έχουν θέση στην Ευρώπη οι φράκτες», αλλά δεν διευκρίνισε τις προθέσεις της Βιέννης.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή