Νόμιμη απασχόληση μεταναστών η λύση στο δημογραφικό του ασφαλιστικού, λέει ο Τ. Πετρόπουλος

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 18:08
UPD:19:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο κ. Πετρόπουλος τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των ταμείων και χαρακτήρισε αναγκαία τη νέα μεταρρύθμιση του ασφαλισιτκού που αναμένεται το Νοέμβριο.

A- A A+

Λύση στο δημογραφικό πρόβλημα του ασφαλιστικού προβλήματος μπορεί να δώσει η νόμιμη απασχόληση των μεταναστών εκτίμησε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που ενέκρινε με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τον διορισμό του Δημητρίου Τσακίρη, στη θέση του Διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).

Χαρακτήρισε «διαδόσεις» τα δημοσιεύματα για τις συντάξεις, και είπε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δημιουργήσει δυσμενέστερους ορους για τους συνταξιούχους». Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Επιτροπής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη 550.000 νόμιμοι μετανάστες που μπορούν να αποτελέσουν «πρώτη ύλη» για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Πετρόπουλος τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των ταμείων και χαρακτήρισε αναγκαία τη νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που αναμένεται το Νοέμβριο.

Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά και μετά από διάλογο. «Θέλουμε να βάλουμε το τραίνο στις ράγες του», είπε χαρακτηριστικά.

«Ουδέποτε σκεφτήκαμε και ουδέποτε μιλήσαμε για επιβολή πρόσθετων φόρων και πρόσθετης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι θα πρέπει να συνδεθεί η ασφαλιστική εισφορά με τον τζίρο των επιχειρήσεων, που αποτελεί αίτημα των ενώσεων των επιχειρηματιών.

Τάχθηκε τέλος υπέρ της επαναπρόσληψης των 480 συμβασιούχων του ΟΑΕΕ, οι οποίοι απομακρύνθηκαν όταν έληξαν οι συμβάσεις τους, εφόσον το αποφασίσουν τα δικαστήρια και απέδωσε την παράτηση της εκρεμμότητας στις συνεχείς αναβολές της εκδίκασης των υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό.

«Τα πολυσέλιδα βιογραφικά δεν έσωσαν τα Ταμεία» απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα σε σχόλιο του Χρήστου Σταϊκούρα, για «φτωχό βιογραφικό μόλις 11 γραμμών», που κατέθεσε ο νέος Διοικητής του ΟΑΕΕ Δημήτρης Τσακίρης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στα οικονομικά του Οργανισμού και σημείωσε ότι είναι ελλειμματικός επί σειρά ετών. Πρόσθεσε, ότι το έλλειμμα είναι σήμερα στα 347 εκατ. ευρώ και εκτίμησε ότι θα ανέλθη έως το τέλος του έτους στα 546 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο Διοικητή του ΟΑΕΕ, οι ανείσπρακτες εισφορές φθάνουν τα 10 δισ. ευρώ και το σύνολο των οφειλετών τις 529.000, ενώ πρόσθεσε ότι τα 1,3 δις ευρώ οφείλονται από ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.

«Ο αριθμός των ασφαλισμένων έχει μειωθεί κατά 15% και το ύψος των εισφορών κατά 28%», είπε ο κ. Τσακίρης, και σημείωσε ότι μόνο το 57% των συνταξιούχων του Οργανισμού είναι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ενώ οι υπόλοιποι είναι συνταξιούχοι λόγω θανάτου ή λόγω αναπηρίας.

Σε ό,τι αφορά τέλος την πορεία της ρύθμισης των 100 δόσεων ο Διοικητής του ΟΑΕΕ, ανέφερε ότι στη ρύθμιση του νόμου 4321/2015, έχουν ενταχθεί 140.000 ασφαλισμένοι και έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους, 110 εκατ. ευρώ.

Ο διορισμός του κ. Τσακίρη, έλαβε 12 θετικές ψήφους, 5 αρνητικές, και μία λευκή ψήφο. «Παρών» δήλωσαν οι τρεις βουλευτές από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή ενώ λευκή ψήφο έδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή