Ακιντζί: Οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν σε δημοψήφισμα

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 09:48
UPD:09:51
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

O Μουσταφά Ακιντζί (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ενημέρωσε ο Μουσταφά Ακιντζί την Πέμπτη τη «βουλή» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «στοχεύουν σε ένα δημοψήφισμα, όπου ο κόσμος θα πει με ευκολία "ναι" και θα είναι ικανοποιημένες όλες οι πλευρές».

Όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι ήταν μια μακρά και εποικοδομητική συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκαν οι απόψεις και οι εξελίξεις και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα επαναληφθούν. Η διαδικασία των συνομιλιών, είπε, διαμορφώνεται μαζί με τη «βουλή», την «κυβέρνηση», τα πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. 

Ο βουλευτής του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, ανέφερε ότι ο Ακιντζί έδωσε σημαντικές πληροφορίες, που συνέβαλαν στη δημιουργία κοινής αντίληψης. Ακόμη δήλωσε ότι τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή δείχνουν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν και συμπλήρωσε πως «είναι σημαντική η επίτευξη μια συμφωνίας στο Κυπριακό που θα μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή». Κατέληξε δε με την πεποίθηση ότι από τη διαδικασία των συνομιλιών θα βγει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο βουλευτής του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Χουσείν Ανγκολεμλί εξέφρασε την ανησυχία του κόσμου στο θέμα του περιουσιακού στο οποίο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, βρίσκονται στο στάδιο του καθορισμού των κριτηρίων για το περιουσιακό και ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί.

Ακόμη έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού των εξουσιών. «Σε αυτό το θέμα υπάρχει 80% συμφωνία» είπε. Σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση στην Κύπρο χωρίς να αλλάξει η συγκυρία, εκτιμώντας ότι η πορεία (των συνομιλιών) είναι καλή.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή