Κόσμος
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 17:02

Έγκριση ΟΗΕ για διεθνές δικαστήριο για τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους ζητεί η Ουκρανία

Η Ουκρανία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνει την πρόταση για τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου το οποίο θα αναλάβει να διερευνήσει τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines πριν από περίπου έναν χρόνο στα ανατολικά της χώρας.

Η Ουκρανία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνει την πρόταση για τη δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου το οποίο θα αναλάβει να διερευνήσει τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines πριν από περίπου έναν χρόνο στα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν.

Στις αρχές Ιουλίου η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Μαλαισία, η Ολλανδία και η Ουκρανία είχαν υποβάλει κοινή πρόταση για τη συγκρότηση ανεξάρτητου δικαστηρίου ενώπιον του οποίου θα προσαχθούν οι υπεύθυνοι για τη συντριβή. Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι η Μαλαισία υπέβαλε ένα προσχέδιο ψηφίσματος στο Σ.Α. του ΟΗΕ για το θέμα.

Η Μόσχα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή είναι πρόωρη και αντιπαραγωγική.

Η πτήση MH17 είχε απογειωθεί από το Άμστερνταμ και κατευθυνόταν για την Κουάλα Λουμπούρ όταν συνετρίβη στη νοτιοανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ολλανδοί πολίτες.

Σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της ολλανδικής επιτροπής ασφάλειας των αερομεταφορών, το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα αφού χτυπήθηκε από πολλά αντικείμενα «υψηλής ενέργειας». Η οριστική έκθεση της επιτροπής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο.