Κόσμος
Σάββατο, 09 Μαρτίου 2013 11:47

Πρώτα η κρίση μετά το Κυπριακό, διαμηνύει η Λευκωσία

Άμεση προτεραιότητα της νέας κυπριακής κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο, γι αυτό δεν θα ήταν πρόσφορη η επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού αυτή τη περίοδο, διεμήνυσε στα Ηνωμένα Έθνη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Το ΔΝΤ επιμένει σε κούρεμα καταθέσεων, δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που συναντήθηκε στη Ν. Υόρκη με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γιαν Έλιασον.

Άμεση προτεραιότητα της νέας κυπριακής κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο, γι αυτό δεν θα ήταν πρόσφορη η επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού αυτή τη περίοδο, διεμήνυσε στα Ηνωμένα Έθνη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Το μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη δέσμευσή του να εργαστεί με το διεθνή οργανισμό για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μετέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη συνάντηση  που είχε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γιαν Έλιασον, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου, επεσήμανε στο συνομιλητή του ότι διάστημα αυτό θα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό αν προωθούνταν συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος για την έναρξη της διαδικασίας.

Σε καμία περίπτωση, όμως, ξεκαθάρισε, η υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει την προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει επί της ουσίας από τις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

Βασικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν, υπογράμμισε ο κ. Νεοφύτου, αφορούν την κατοχική δύναμη και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού και των εποίκων, όπως και τα εγγυητικά δικαιώματα, τα οποία ως θέμα αρχής δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Ξεκάθαρο μήνυμα και για υδρογονάνθρακες

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το θέμα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε κατά απόλυτο τρόπο ότι τυχόν οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να λειτουργήσουν ως κίνητρο προς την τουρκική πλευρά ώστε να τηρήσει εποικοδομητική στάση για την κατάληξη σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. 

Ξεκαθάρισε τέλος, ότι προτάσεις για τυχόν οφέλη προς τους Τουρκοκύπριους πριν από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι εκτός συζήτησης.

Προερχόμενος από την Ουάσιγκτον, όπου είχε αρκετές συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, του Κογκρέσου, του ΔΝΤ και του εβραϊκού λόμπι, ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη και με τη διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Σουζάνα Μαλκόρα. Ακολούθως, είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και παρακάθισε σε δείπνο σε κυπριακό εστιατόριο στην Αστόρια, το οποίο παραχώρησε προς τιμήν του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής (ΚΟΑ) και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). 

Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ απεκάλυψε ότι μέσα στις πρώτες επισκέψεις που σχεδιάζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη.

«Επιμένει σε κούρεμα καταθέσεων το ΔΝΤ»

Όσον αφορά τις συναντήσεις που είχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημείωσε ότι «δυστυχώς, οι θέσεις τους είναι σκληρές για την Κύπρο και επιμένουν σε κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων», διαβεβαίωσε ωστόσο ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να δεχτεί όρους που πλήττουν τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας.