Κόσμος
Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 14:32

Νότια Αφρική: Κλιμακώνεται η βία παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία

Εντάθηκαν οι αναταραχές στη Νότια Αφρική που προκάλεσε η φυλάκιση του πρώην προέδρου της, Τζέικομπ Ζούμα, παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία από ανώτερους αξιωματούχους και την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών στους δρόμους για την ενίσχυση της αστυνομίας.

Εντάθηκαν οι αναταραχές στη Νότια Αφρική που προκάλεσε η φυλάκιση του πρώην προέδρου της, Τζέικομπ Ζούμα, παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία από ανώτερους αξιωματούχους και την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών στους δρόμους για την ενίσχυση της αστυνομίας.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 800 άτομα συνελήφθησαν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τη φυλάκιση του Ζούμα την Πέμπτη.

Οι διαδηλώσεις πήραν βίαιη τροπή το Σαββατοκύριακο, με πυρκαγιές, αποκλεισμένους δρόμους και λεηλασίες επιχειρήσεων. Ο στρατός έχει πλέον αναπτυχθεί για να βοηθήσει τον ρόλο της αστυνομίας.

Ο υπουργός Αστυνομίας Μπέκι Τσέλε δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι εάν συνεχιστούν οι λεηλασίες, υπάρχει κίνδυνος για τις περιοχές να ξεμείνουν από βασικά αγαθά. Παρόλα αυτά, η υπουργός Άμυνας Νοσίβιου Μαπίσα-Νκακούλα δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες Κουαζούλου-Νατάλ και Γκαουτένγκ.

Ο πρωθυπουργός της Κουαζούλου-Νατάλ, Σίλε Ζικαλάλα, δήλωσε ότι περίπου 26 άτομα έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην επαρχία, συμπεριλαμβανομένου ενός 15χρονου αγοριού, αναφέρει το EWN. Έξι θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στην επαρχία Γκαουτένγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ορισμένες ομάδες εκμεταλλεύονται τον θυμό για τη φυλάκιση του πρώην προέδρου για να διαπράξουν εγκληματικές πράξεις, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι ο θυμός για την ανεργία και τη φτώχεια τροφοδοτούν το χάος.

 «Καμία δυστυχία ή οι όποιες προσωπικές περιστάσεις δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να λεηλατήσει, να βανδαλίσει, να κάνει ό, τι θέλει και να παραβιάσει το νόμο», προειδοποίησε ο Τσέλε ενώ αποκάλυψε επίσης ότι ερευνούσαν 12 άτομα για υποκίνηση βίας.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν επίσης ανησυχίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο που τροφοδοτούν τις αναταραχές, ενώ το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) έχει ήδη αποκαλύψει ότι εξετάζει tweets που έστειλε η κόρη του Ζούμα.

«Θα πρέπει να απαντήσει και να εξηγήσει τι σημαίνουν τα tweets της και πού θα οδηγήσουν», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του κόμματος, Τζέσι Ντουάρτε,  σύμφωνα με το Daily Maverick της Νότιας Αφρικής.

Ο Ζούμα φυλακίσθηκε την Πέμπτη, αφού είχε καταδικασθεί στο τέλος Ιουνίου σε φυλάκιση 15 μηνών χωρίς αναστολή επειδή αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον μιας επιτροπής η οποία ερευνά για την κρατική διαφθορά στη διάρκεια της προεδρίας του. Αυτός ο βετεράνος μαχητής κατά του απαρτχάιντ παραμένει δημοφιλής, ιδιαίτερα στις περιοχές των Ζουλού από τις οποίες κατάγεται.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από bbc