Κοινωνία
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 16:57

Πώς δρούσε η συμμορία που έκλεβε με τη μέθοδο της απασχόλησης από σπίτια ηλικιωμένων

Τέλος στη δράση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ληστεία και απάτη με υπολογιστή έβαλε η ΕΛΑΣ. 

Τέλος στη δράση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ληστεία και απάτη με υπολογιστή έβαλε η ΕΛΑΣ. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθησαν στην Κηφισιά, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας και της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), τέσσερις άνδρες-μέλη της, ενώ πέμπτο άτομο που ταυτοποιήθηκε κι αναζητείται.

Στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας, για τη δράση εγκληματικής ομάδας που προέβαινε συστηματικά σε διακεκριμένες κλοπές από οικίες όπου διέμεναν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, είχε συσταθεί ειδική επιχειρησιακή ομάδα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς για τον εντοπισμό των μελών της και την αποδόμησή της.

Η δράση της αποκαλύφθηκε πλήρως όταν, πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, εντοπίστηκε στην περιοχή της Κηφισιάς ύποπτο όχημα με τέσσερις επιβάτες. Στον έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκαν εντός του αυτοκινήτου και σε ειδική κρύπτη στην ταπετσαρία του, πάνω από τα καθίσματα, χρηματικό ποσό και δύο χρυσά δαχτυλίδια-βέρες.

Το όχημα με τους επιβάτες οδηγήθηκε στο Τ.Α. Κηφισιάς, όπου διαπιστώθηκε ότι τα κατασχεθέντα τα είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από άνδρα στην ίδια περιοχή, με τη μέθοδο της απασχόλησης και προσποιούμενοι τους υπαλλήλους του δήμου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η εν λόγω εγκληματική ομάδα είχε διαρκή, δομημένη και με διακριτούς ρόλους δράση και δραστηριοποιούνταν σε κλοπές, κυρίως με τη μέθοδο της απασχόλησης, από κατοικίες όπου διέμεναν κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

Η συμμορία αναλάμβανε δράση πρωινές και μεσημβρινές ώρες, κινούμενη με οχήματά της ή μισθωμένα από εταιρείες ενοικιάσεων, σε ομάδες τουλάχιστον τριών ατόμων. Αφού περιφέρονταν σε διάφορες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής και του κέντρου των Αθηνών, εντόπιζαν τους στόχους τους, κυρίως μονοκατοικίες όπου διέμεναν αποκλειστικά άτομα μεγάλη ηλικίας.

Ακολούθως, μετέβαιναν σε αυτές και είτε παραβίαζαν με τη χρήση διαρρηκτικών εργαλείων κύριες εισόδους, μπαλκονόπορτες ή παράθυρα όταν απουσίαζαν οι ένοικοι, είτε προφασιζόμενοι ότι το όχημά τους υπέστη μηχανική βλάβη ή προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή του Δήμου, κάποιοι από αυτούς απασχολούσαν τους ενοίκους στους εξωτερικούς χώρους και τα υπόλοιπα μέλη εισέρχονταν στα σπίτια.

Ερευνούσαν επισταμένα όλους τους χώρους κι αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, τιμαλφή, καθώς και τραπεζικές κάρτες, με τη χρήση των οποίων έκαναν συναλλαγές σε διάφορα καταστήματα.

Στην περίπτωση που οι κατηγορούμενοι δεν είχαν αντιληφθεί την παρουσία ενοίκων εντός των κατοικιών, δεν εγκατέλειπαν την προσπάθεια και με τη χρήση σωματικής βίας τούς ακινητοποιούσαν.

Αμέσως μετά την κλοπή, τοποθετούσαν τα κλοπιμαία στην ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός του "επιχειρησιακού" αυτοκινήτου και διέφευγαν.

Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς, με τη συνδρομή και του Τμήματος Ασφαλείας Παλλήνης, εξιχνιάσθηκαν 15 περιπτώσεις κλοπών και μία ληστεία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων μελών της εγκληματικής αυτής ομάδας συνεχίζεται.