Κόσμος
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020 09:20

Απόψε η αποκατάσταση των σχέσεων Μπαχρέιν - Ισραήλ

Την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων θα επισημοποιήσουν σήμερα, κατα τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην πόλη Μανάμα, Ισραήλ και Μπαχρέιν.

Την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων θα επισημοποιήσουν σήμερα, κατα τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην πόλη Μανάμα, Ισραήλ και Μπαχρέιν

Ισραηλινή αντιπροσωπεία και εκπρόσωποι του βασιλείου του Μπαχρέιν θα υπογράψουν "κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα σηματοδοτεί την πλήρη εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων" σε εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη τη 15η Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Μετά την ολοκλήρωση της αποψινής τελετής, το Ισραήλ και το Μπαχρέιν θα μπορούν να ανοίξουν πρεσβείες και διπλωματικά γραφεία, όπως εξήγησε Ισραηλινός διπλωμάτης, ο οποίος βρίσκεται στη Μανάμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μπαχρέιν είναι η 4η αραβική χώρα, η οποία αποφάσισε να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ. Είχαν προηγηθεί μέσα στο 2020 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ από το 1979 "τρέχει" η συμφωνία με την Αίγυπτο και από το 1994 με την Ιορδανία.

Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι έχουν αναφανδόν καταδικάσει τις παραπάνω συμφωνίες, κάνοντας λόγο για "πισώπλατο μαχαίρωμα" στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP