Κόσμος
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 18:20

Πούτιν - Ερντογάν: 100 δισ. δολ. η προίκα του ρωσοτουρκικού γάμου

Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επηρεάζει θετικά την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε φέτος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Μόσχα.

Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επηρεάζει θετικά την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε φέτος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Μόσχα.

«Σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων στον στρατιωτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό παρατηρείται ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Αναμφίβολα, η ανάπτυξη αυτή θα επηρεάσει εξαιρετικά θετικά την περιφερειακή ασφάλεια» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστανά πραγματοποιήσαμε τριμερείς συναντήσεις κορυφής τόσο στην Μόσχα όσο και στην Άγκυρα και την Τεχεράνη, και αυτό συμβάλλει στην εγγύηση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο η αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών - οι οποίες αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι και φτάνουν σε ρεκόρ 6 εκατομμυρίων ανθρώπων - δείχνει πώς οι πολίτες των δύο χωρών αντιλαμβάνονται τη μεταβολή της φύσης και της ποιότητας των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε την ανάπτυξη της ρωσοτουρκικής συνεργασίας το 2018 και δήλωσε ότι ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών δείχνει περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι εξελίξεις στον τουρισμό βοηθούν τους Τούρκους και τους Ρώσους να κοινωνικοποιηθούν.

«Οι εμπορικές μας σχέσεις είναι επίσης σε άνοδο (...) έχουμε θέσει ένα μεγάλο στόχο μεταξύ μας - να φτάσουμε στον όγκο συναλλαγών των 100 δισ. δολαρίων», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ερντογάν για το θάνατο 16 Τούρκων πολιτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα σε δύο πλοία που μετέφεραν αέριο κοντά στο στενό του Κερτς, ανοικτά της Κριμαίας.

Ο Πούτιν είπε ότι το συμβάν συνέβη σε διεθνή ύδατα. «Οι υπηρεσίες μας αντέδρασαν γρήγορα, έκαναν τα πάντα για να σώσουν τους ανθρώπους, αλλά εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη τραγωδία για τις οικογένειες, για τα θύματα», σημείωσε.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών το 2019, την ώρα που το 2018 είχαν 25 επαφές. Επτά φορές συναντήθηκαν τετ α τετ, άλλες 18 φορές είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ έξι φορές συναντήθηκαν στα πλαίσια διεθνών φόρουμ και διασκέψεων.

Δράση για τη σταθεροποίηση στη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν ήδη διεξάγει συνομιλίες σχετικά με τη λήψη συγκεκριμένης δράσης στην Ιντλίμπ και ότι τα μέτρα αυτά, τα οποία δεν περιέγραψε, θα εφαρμοστούν τώρα.

«Δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα εκεί και τα βλέπουμε» δήλωσε ο Πούτιν, έχοντας στο πλευρό τον Τούρκο ομόλογό του.

Όπως υπογράμμισε, η Τουρκία κάνει πολλά προσπαθώντας να διορθώσει την κατάσταση, όμως απαιτείται περαιτέρω δράση από την Άγκυρα και τη Μόσχα προκειμένου να «ρευστοποιηθεί η δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι συμφώνησε να φιλοξενήσει σύντομα μια σύνοδο όπου η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν θα μπορούσαν να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Anadolu