Κοινωνία
Τρίτη, 02 Μαΐου 2017 17:18

Δύο νέα Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών

Δύο νέα Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) εγκαινίασαν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης και η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.

Δύο νέα Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) εγκαινίασαν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης και η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.

Τα δύο γραφεία θα στεγαστούν σε χώρους του ΟΑΕΔ στην Αθήνα, στην έδρα του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Σολωμού 60 και Πατησίων) και στον Πειραιά, στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (Μαυρομιχάλη και Μεσολογγίου 4).

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, το οποίο ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, τονίζοντας ότι αποτελεί «ανάσα» για 400.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν οφειλές είτε προς τις τράπεζες είτε προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς. «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα δώσει ανάσα στους δανειολήπτες που μπορούν, αλλά είναι υπερχρεωμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους επισήμανε ότι προχωρά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σχέδιο δημιουργίας 120 ΓΕΥΔ σε όλη την Επικράτεια, εκ των οποίων τα 30 θα μετεξελιχθούν σε Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), με δικηγόρους και οικονομολόγους που παρέχουν εξειδικευμένες συμβουλές. «Τα Γραφεία αυτά, προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερη και σαφέστερη πληροφορία για το τι μπορεί να κάνει κάθε δανειολήπτης. Τα στελέχη τους παρέχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις δυνατότητες που προσφέρουν τόσο στα νοικοκυριά ο Νόμος Κατσέλη-Σταθάκη όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο εξωδικαστικός μηχανισμός», διευκρίνισε ο κ. Κουρμούσης.

Η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη αναφέρθηκε στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών των δικαιούχων εργατικής κατοικίας του τ. ΟΕΚ που, όπως είπε, θα οδηγήσουν σε σημαντική ελάφρυνση εκατοντάδων οικιστών. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, επεξεργάζεται ρύθμιση για δάνεια από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ, καθώς και για δάνεια τραπεζών με επιδότηση επιτοκίου μέσω του Οργανισμού, ύψους συνολικά περίπου 2 δισ. ευρώ. Οπως ανέφερε, υπολογίζεται ότι το δημόσιο θα εισπράξει περίπου 956 εκατ. ευρώ και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να ασκήσει στεγαστική πολιτική μέσω του ΟΑΕΔ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο ο ΟΑΕΔ θα μεριμνήσει για τη φιλοξενία ΓΕΥΔ εντός υποδομών του και η ΕΓΔΙΧ θα τα στελεχώσει με εξειδικευμένους υπαλλήλους.