Skip to main content

H μάχη της Λιβύης

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Το Βερολίνο συγκέντρωσε στις 19 Ιανουαρίου στο ίδιο τραπέζι σχεδόν όλα τα κράτη τα οποία συντηρούν τον πόλεμο στη Λιβύη. Οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων. Τσάμπα είναι οι υποσχέσεις. Ούτε οι προμήθειες όπλων σταμάτησαν, ούτε και οι μάχες. Ακόμη και ο κορονοϊός απεδείχθη πολύ μικρός για να σβήσει τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, μόλις πέντε ημέρες μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου, ένα φορτηγό πλοίο με όπλα από την Τουρκία, συνοδευόμενο από δύο τουρκικές φρεγάτες, κατευθυνόταν προς την Τρίπολη. Τρεις εβδομάδες αργότερα ο γ.γ. του ΟΗΕ δήλωνε «απογοητευμένος. Νομίζω ότι πρόκειται για σκάνδαλο». 

Σκάνδαλο είναι να πιστεύεις διαβεβαιώσεις για βιώσιμη εκεχειρία, όταν σε όλους τους πολέμους δι’ αντιπροσώπων, όπως στην Υεμένη ή τη Συρία, κανείς δεν εκτρέπεται από «τον δρόμο που χάραξαν οι πολλοί νεκροί» αν δεν αβγατίσει κέρδη επί του πεδίου, ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση του στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 

Σκάνδαλο είναι η απροθυμία της Ε.Ε. να διαταράξει τις σχέσεις της με τους βασικούς αντιπρόσωπους. Αναφέρομαι μόνο στην Ε.Ε., γιατί έχει συμφέρον για τη σταθερότητα στη Λιβύη. Δεν θέλει να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές; 

Σκάνδαλο είναι η υποκρισία. Όλοι προσποιούνται ότι δεν ξέρουν ότι αυτοί που καταπατούν τη συμφωνία είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι θα την τηρήσουν. Ανώνυμες είναι οι χώρες, που συντηρούν τον πόλεμο. Παραμύθι χωρίς όνομα και οι κυρώσεις. 

Από σκάνδαλο σε σκάνδαλο φτάνουμε και στο μονοσάνδαλο, την αποστολή της Ε.Ε. «Ειρήνη», με πλοία, αεροπλάνα και δορυφόρους για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη. Μεγάλη επιτυχία, πέραν του γεγονότος ότι στην ξηρά περνάει πυροβολαρχία.

Τελευταίο επεισόδιο το χθεσινό με πλοίο σημαίας Τανζανίας. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, ο Ιταλός διοικητής της ευρωπαϊκής δύναμης έδωσε εντολή στον κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας να απογειώσει ελικόπτερο για να ελέγξει το πλοίο, ωστόσο, μόλις το ελικόπτερο πλησίασε τουρκική φρεγάτα έστειλε το μήνυμα ότι το πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Συγγνώμη για την ενόχληση. Εικονική η αποστολή της Ε.Ε., πραγματική η πρόκληση. Η Άγκυρα αλλάζει την ισορροπία. Η κατάρρευση του μετώπου του Χάφταρ στην Ανατολική Λιβύη φέρνει την Τουρκία σε προνομιακή θέση. Έχει και ένα σύμφωνο με τον Σάρατζ να «τρέξει».