Skip to main content

Τα δύο επόμενα πεδία της μάχης

Από την έντυπη έκδοση

Νέα διαδικτυακή δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα καταγράφει ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων (82%) συμφωνεί με τις κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης το 86% δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κινδύνου της πανδημίας, αφού το 62% συμφωνεί με τη δράση «Μένουμε Σπίτι» και το 24% ζητά ακόμη πιο περιοριστικά μέτρα αν χρειαστεί.

Ακόμη, το 66% εκφράζει τη γνώμη ότι το ΕΣΥ λειτούργησε καλύτερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δημόσια συστήματα υγείας άλλων κρατών.  Τα τρία παραπάνω ευρήματα αποτελούν «καλά νέα» για την κυβέρνηση, την υπευθυνότητα των Ελλήνων πολιτών, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα αντίστοιχα.

Όμως η έρευνα περιλαμβάνει και εξόχως ανησυχητικά στοιχεία για την επόμενη ημέρα. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση αποτελεί το ερώτημα για τις επιπτώσεις του lockdown στα οικονομικά των Ελλήνων. Ειδικότερα, μόλις το 32% απαντά ότι διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για τον τρέχοντα ή και τον επόμενο μήνα. Το 44% δηλώνει ότι έχει χρήματα μόνο για ακόμη δύο ή τρεις εβδομάδες και το 24% αποκαλύπτει ότι δεν διαθέτει πλέον άλλα χρήματα.

Μάλιστα, η έρευνα διεξήχθη τις πρώτες ημέρες του Απριλίου (6 έως 10 Απριλίου), κάτι που σημαίνει πιθανώς ότι το ένα τέταρτο των πολιτών δεν έχει τη δυνατότητα «να βγάλει τον μήνα». Σημειώνεται ότι το ποσοστό όσων δεν διαθέτουν πλέον χρήματα ενδέχεται να καταγραφόταν και μεγαλύτερο σε περίπτωση που η έρευνα διεξαγόταν μέσω τηλεφώνου και όχι μέσω διαδικτύου (βάσει του λεγόμενου mode effect). 

Αρνητικά είναι όμως και τα ευρήματα που σχετίζονται με την ψυχολογική κατάσταση των πολιτών. Σύμφωνα με την Interview, το 70% δηλώνει ήδη ότι η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του. Και αυτό, βέβαια, τη στιγμή που το πιθανότερο σενάριο είναι η παραμονή στο σπίτι να συνεχιστεί για έναν ακόμη μήνα και πολύ περισσότερο ενδεχομένως για τους ηλικιωμένους. 

Με άλλα λόγια ο μεγάλος αγώνας για την προστασία της δημόσιας υγείας κερδίζεται, ευτυχώς. Αλλά πλέον ανοίγονται δύο καινούργια πεδία μάχης: η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος και η προστασία της ψυχικής υγείας των πολιτών. Και εκεί πρέπει να στραφεί τώρα το ενδιαφέρον.