Skip to main content

Πούτιν, τσάρος με άλλοθι δημοκρατίας

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Στο τιμόνι της Ρωσίας από το 1999, ο Πούτιν αναμένεται να ξεπεράσει το ρεκόρ του Στάλιν

Εξασφαλίζοντας το αστρονομικό ποσοστό 87,29% στις εκλογές της Κυριακής, ο 71χρονος Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινά για νέα εξαετή θητεία. Φυσικά ουδεμία έκπληξη προκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού στη Ρωσία εδώ και καιρό δεν υπάρχουν αντιπολιτευόμενες φωνές και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι κατέβαιναν μάλλον ως δημοκρατικό άλλοθι παρά ως διαφορετική πολιτική πρόταση.

Οι τρεις ήσσονος σημασίας συνυποψήφιοι του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του κομμουνιστή Νικολάι Χαριτόνοφ, ο οποίος ήρθε δεύτερος με ποσοστό λίγο κάτω του 4%, είχαν συνταχθεί πλήρως με τις θέσεις του Κρεμλίνου.

Στο τιμόνι της Ρωσίας από το 1999, ο Πούτιν αναμένεται να ξεπεράσει το ρεκόρ του Στάλιν, όταν η νέα του θητεία ολοκληρωθεί. Η σαρωτική επικράτηση Πούτιν δεν προμηνύει τίποτα το θετικό ούτε για τον τερματισμό της βαρβαρότητας του πολέμου στην Ουκρανία ούτε για ύφεση στην αντιπαράθεση με τη Δύση.

Υπερενισχυμένος ο Ρώσος πρόεδρος, εκτιμάται πως θα ακολουθήσει ακόμη πιο σκληρή ρητορική απέναντι στη Δύση. Ήδη η επινίκια ομιλία του χαρακτηρίστηκε από την προειδοποίηση πως μία απευθείας αντιπαράθεση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ θα ήταν ένα βήμα πριν από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και δεν διευκρινίζεται τι σημαίνει απευθείας αντιπαράθεση, είναι προφανές πως οι απειλές Πούτιν απευθύνονται προς όσους σκέφτονται να στείλει το ΝΑΤΟ χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία (βλέπε Μακρόν).

Το αστρονομικό 87,29% δίνει τη δυνατότητα στον Πούτιν να καυχιέται πως ο ρωσικός λαός στηρίζει αναφανδόν τις επιλογές του: εισβολή στην Ουκρανία, αποκόλληση από τη Δύση.

Παρά το γεγονός ότι η Δύση έσπευσε να αποκηρύξει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, το γεγονός πως Ινδία και Κίνα έσπευσαν να συγχαρούν τον Πούτιν για τη νίκη του δίνει επίσης τη δυνατότητα στον Ρώσο πρόεδρο να καυχιέται, και όχι άδικα, πως κάθε άλλο παρά απομονωμένος είναι διεθνώς.