Skip to main content

Εκδημοκρατικοποίηση της ΑΙ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τα λέει κάπως διαφορετικά.

Ο Μπιλ Γκέιτς, εκ των «πατέρων» της ΑΙ, ομνύει στο νέο σύμπαν της τεχνητής νοημοσύνης, λέει πως δεν αποτελεί απειλή για τις θέσεις εργασίας και υποστηρίζει ότι δεν θα διευρύνει, αλλά θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τα λέει κάπως διαφορετικά. Με την έρευνα του Ταμείου, που έγινε το πιο hot θέμα στην πρεμιέρα του Φόρουμ του Νταβός, προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη της ΑΙ μπορεί να απειλήσει το 30% των θέσεων εργασίας στις αναπτυγμένες χώρες, καθώς πιθανότατα θα τις υποκαταστήσει η τεχνητή νοημοσύνη, μειώνοντας τη ζήτηση για εργασία και ασκώντας πίεση στους μισθούς.

Εν κατακλείδι, και βγαίνοντας από… αριστερά στη σύναξη της παγκόσμιας οικονομικής, πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ στις Άλπεις, το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να «δημιουργήσουν αποτελεσματικά πλαίσια κοινωνικής στήριξης ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η τεχνολογία να πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις».

Προφανώς, η προειδοποίηση του Ταμείου πόρρω απέχει από τον σοσιαλιστικό ακτιβισμό. Και, επίσης προφανώς, αυτή η συζήτηση που άνοιξε στο Νταβός είναι μάλλον η μεγάλη συζήτηση του μέλλοντός μας: Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη εδώ ως η αφετηρία της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και το ερώτημα είναι εάν η πρόσβαση σε αυτή θα γίνει με όρους κοινωνικού δικαίου ή θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το -ήδη δραματικό- χάσμα ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες του πλανήτη.

Το ερώτημα το οποίο ήδη χαρακτηρίζει ως «υπαρξιακό» ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μπορεί να πάρει επιτακτική μορφή όταν έρθει η περίφημη μοναδικότητα εκείνη που οι ειδικοί ορίζουν ως Singularity: όταν η ΑΙ μετεξελιχθεί σε Artificial Superintelligence, σε ευφυΐα υψηλότερη από την αθροιστική ευφυΐα του ανθρώπινου είδους.

Την απάντηση και εδώ μπορεί να τη δίνει επίσης ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Όπως λέει, ο μόνος δρόμος για να ανασχεθούν οι ανισότητες που μπορεί να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη είναι η εκδημοκρατικοποίηση της πρόσβασης σε αυτήν. Διότι, μόνον μια open source τεχνολογία, διαθέσιμη σε όλους, μπορεί να ανοίξει τον «ασκό» της δημιουργικότητας και να κάνει την κοινωνία συμμέτοχη στην εξέλιξή της.