Skip to main content

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ισπανίας: «Είμαστε από τραγωδία σε τραγωδία κάθε χρόνο» – Σταθερή η νύχτα στη Γαλλία

REUTERS/Ana Beltran

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στις δύο χώρες

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Δραματικές ώρες βιώνουν Γαλλία και Ισπανία, με πρωτοφανείς εκκενώσεις ολόκληρων περιοχών. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, 220.000 στη Γαλλία και 90.000 στην Ισπανία.

Ισπανοί πολίτες, παρακολουθούν συγκλονισμένοι τις εξελίξεις και λένε στη «Ν» ότι εύχονται «να τελειώσει σύντομα αυτός ο εφιάλτης». «Είμαστε από τραγωδία σε τραγωδία, κάθε χρόνο», δηλώνει ένας Ισπανός στη Ναυτεμπορική, κάτοικος στην περιφέρεια της Λεόν, που κάηκε το 2025.

Οι μεγάλες πυρκαγιές που μαστίζουν την επαρχία Άβιλα και την Κοινότητα της Μαδρίτης παραμένουν ενεργές και είναι πιθανό να συνεχίσουν να καίνε για τις επόμενες ημέρες. Η κατάσβεση των πυρκαγιών είναι περίπλοκη και οι ισχυρές ριπές ανέμου δεν βοηθούν καθόλου την κατάσταση, αν και υποχώρησαν ελαφρώς για πρώτη φορά εδώ και 4 ημέρες αυτή την Κυριακή. Αρκετές εστίες παραμένουν ενεργές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

EPA/Mariscal

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Ο καπνός φτάνει χιλιόμετρα μακριά. Τουλάχιστον δεν έχουμε θύματα, αλλά 90.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί», σημειώνουν στη «Ν» δημοσιογραφικές πηγές.

Οι πυροσβέστες έχουν εξαντληθεί και οι προσπάθειες της επιχείρησης επικεντρώνονται στην προστασία των πόλεων, στην πραγματοποίηση προληπτικών εκκενώσεων και στην αποτροπή της πλήρους ένωσης των δύο πυρκαγιών.

Μάλιστα, η Στρατιωτική Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης (UME) τις αντιμετωπίζει και τις συντονίζει ως μία ενιαία πυρκαγιά και η κυβέρνηση έχει επεκτείνει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τολέδο, όπου η προσοχή επικεντρώνεται σε μια νέα πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Αλμορόξ και κινείται προς τη Μαδρίτη. Και στις τρεις περιοχές, 770.000 στρέμματα έχουν ήδη καεί, εκ των οποίων τα 500.000 μόνο στην Άβιλα, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ισπανίας, σύμφωνα με την El Pais.

«Υπάρχουν ακόμη δύσκολες ώρες μπροστά μας, αλλά η νύχτα ήταν πολύ θετική» στη «μάχη» κατά της πυρκαγιάς, συνόψισε ο Πέδρο Σάντσεθ, από το Συντονιστικό Κέντρο της Καστίλλης & Λεόν που βρίσκεται στη Ναβαλουένγκα, όπου ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα κηρύξει αυτήν την Τρίτη ως σοβαρά πληγείσες από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πυρόπληκτες περιοχές.

«Θάφτηκε» το τσεκούρι του -πολιτικού- πολέμου

Αυτό το Σαββατοκύριακο, πέρασε χωρίς πολιτικές αντεγκλήσεις. Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο ​​Νούνιες Φεϊχόο, απέφυγε την αντιπαράθεση και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του —όπως και όλες οι αρχές— για τη συνεργασία όλων των επιπέδων διακυβέρνηση

Η πρόεδρος της κυβέρνησης της Μαδρίτης, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, επίσης σταμάτησε να επιτίθεται στον Πέδρο Σάντσεθ και δακρυσμένη ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους.

Εκτός συζήτησης -για την ώρα- η εκκένωση του Μπορντό

Στη Γαλλία, η μάχη με τις φλόγες στη Ζιρόντ είναι αδιάκοπη, ενώ οι αρχές «τρέμουν» την επερχόμενη νέα αύξηση της θερμοκρασίας από αύριο Τρίτη. Όπως προαναφέρθηκε 220.000 κάτοικοι που έχουν απομακρυνθεί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους «μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά», δήλωσε την Κυριακή ο νομάρχης, αποκλείοντας επίσης οποιαδήποτε εργασία τη Δευτέρα στους πληγέντες δήμους. Ωστόσο και μετά από 4 ημέρες προέλασης, η πυρκαγιά ήταν «γενικά σταθερή κατά τη διάρκεια της νύχτας».

REUTERS/Florion Goga

Η φωτιά παρουσιάζει ακραία συμπεριφορά δημιουργώντας δικούς της στροβιλισμούς και κινείται τη μητροπολιτική περιοχή του Μπορντό, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης επιχειρούν 2.500 πυροσβέστες, 1.500 στρατιώτες και διεθνείς δυνάμεις.84 πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια, ενώ ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τη διαχείριση της κρίσης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως επικρατεί μια ευρύτερη δυσαρέσκεια για την απουσία του Γάλλου προέδρου από τις πληγείσες περιοχές: «Περιμέναμε να τις έχει επισκεφθεί ήδη», σχολιάζουν στη «Ν» δημοσιογραφικές πηγές.

Le Porge (REUTERS/Florion Goga)

Η τεράστια πυρκαγιά που μαστίζει τη Ζιρόντ από την Τετάρτη έχει καταστρέψει 240 σπίτια, σύμφωνα με νέα έκθεση της νομαρχίας που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Περίπου 170 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές μόνο στο Le Porge, αναφέρει το AFP.

Αν και βρίσκεται «15 χιλιόμετρα» από τη μητροπολιτική περιοχή του Μπορντό, η εκκένωση της πόλης «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο δήμαρχος Τόμας Καζενάβ.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.