Skip to main content

Ζιζάνια

Τα κράτη-μέλη περιβόλι και αμπέλι.

Η γλυφοσάτη, δραστική ουσία πολλών ζιζανιοκτόνων -ανάμεσά τους το Roundup της Monsanto (Bayer)-, χρησιμοποιείται ευρέως. Τον Μάρτιο του 2015 χαρακτηρίστηκε «πιθανώς καρκινογόνα» από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στην ίδια κατηγορία 2Α «probably carcinogenic» σκοντάφτουμε στο DDT (συντομογραφία του διχλωρο-διφαινυλο-τριχλωροαιθανίου), την ουρεθάνη (αν πάει ο νους στην πολυουρεθάνη, καλά κάνει), το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά, όπως και σε κινδύνους σε επαγγέλματα ανθυγιεινά.

Σιγανά και χωρίς πολλά πολλά, η Κομισιόν ανακοίνωσε την ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για μία περίοδο δέκα ετών έως τον Δεκέμβριο του 2033. Δεν εντόπισε η ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) κρίσιμους τομείς ανησυχίας, παραδεχόμενη, ωστόσο, ελλιπή στοιχεία.

Τα κράτη-μέλη περιβόλι και αμπέλι. Επτά χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η πρώτη αγροτική οικονομία της Ένωσης, η Γερμανία και η Ιταλία, απείχαν, 17 ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κομισιόν και 3 κατά. Κάθε αρνάκι από το ποδαράκι του κρέμεται, κάθε κράτος παραμένει υπεύθυνο για την αδειοδότηση των προϊόντων που περιέχουν γλυφοσάτη.

Αν ήμασταν σίγουροι για τις έρευνες που άπτονται της υγείας, αν υπήρχε διαφάνεια από τη χρηματοδότηση έως τη μεθοδολογία, δεν θα υπήρχε ζήτημα.

Το 2017, κυκλοφόρησαν έγγραφα («Monsanto Papers»), σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία γνώριζε από τη δεκαετία του 1980 πως η γλυφοσάτη πιθανότατα προκαλούσε καρκίνο. Την κακόφημη αμερικανική Monsanto πήρε η γερμανική Bayer στις φτερούγες της αποκάτω και ήταν Σαββάτο.

Αν υπήρχαν πιο πρόσφατα στοιχεία από του 2015 τα αρχεία, θα είχαμε μια σχετική ησυχία. Σχετική, γιατί και ο αμίαντος ως φοβερό και τρομερό υλικό είχε παρουσιαστεί, ώσπου έσκασε η πληγή.

Είναι η γλυφοσάτη γονοτοξική ή καρκινογόνος απειλή; Δεν είμαστε ειδικοί. Είμαστε, όμως, σίγουρα ψεκασμένοι, αφού η συγκομιδή «ελλείψει εναλλακτικής» δεν βγαίνει. Η αντίληψη του μονόδρομου με πεθαίνει. Ιδίως όταν συνδέεται με μερικά ακόμα εκατομμύρια κερδοφορία εγγυημένη.