LIVE: Στην Αθήνα ο Ερντογάν

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 10:00
Updated:23:02
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με το επίσημο δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. Στην Κομοτηνή την Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος. Όλες οι εξελίξεις από το naftemporiki.gr.

23:02Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Βάσει του προγράμματος, αύριο Παρασκευή το πρωί ο Τ. Ερντογάν και η σύζυγός του, καθώς και η τουρκική αντιπροσωπεία, θα αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό την Αλεξανδρούπολη, όπου θα τους υποδεχθούν εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, στις 11.15.

Στις 12.10 η τουρκική αντιπροσωπεία θα φτάσει στην Κομοτηνή, με τον κ. Ερντογάν να πραγματοποιεί επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi». Θα ακουλουθήσει στις 13.30 γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion», ενώ η αναχώρηση της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι προγραμματισμένη για τις 16.00.

22:37Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκε το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Το μενού περιλάμβανε γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα με σελινόριζα, φιλέτο σφυρίδα γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού, φρούτα εποχής και καφέ.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, η παιδική ορχήστρα του ωδείου Κόνταλυ ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη.

21:36Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

«Να κάνουμε μία λίμνη ειρήνης το Αιγαίο, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να ανοίξουμε νέες σελίδες προς όφελος και των δύο χωρών», προτείνει, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ. 

20:28Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Ανυπόστατη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως «ένα κορυφαίο γεγονός για την εξωτερική πολιτική της χώρας δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής».

20:09Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
20:01Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Στην πολιτική, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας, εκφράζω τις ευχαριστίες για τη συμπαράσταση της Ελλάδας. Ένα από τα βήματα που θα κάνουμε στο μέλλον είναι και η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

20:00Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Στόχος της επίσκεψης είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα με συνύπαρξη με αλληλεγγύη, ιδιαιτέρως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία αποκτά μεγαλύτερη σημασία.Υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας, στον τουρισμό, την οικονομία, τον στρατιωτικό τομέα. Υπάρχουν στην Ελλάδα Τούρκοι που κάνουν επενδύσεις. Όταν μου εκφράζουν την ικανοποίησή τους σκεφτόμαστε τι άλλο μπορεί να γίνει στο μέλλον. Κοιτώντας στο μέλλον σκεφτόμαστε το παρελθόν. Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Οι επενδυτές μπορούν να συνεργαστούν και να κάνουν επενδύσεις και σε τρίτες χώρες. Στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν. Με τους αγωγούς και το φυσικό αέριο. 

19:57Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Αξιότιμοι φίλοι χαίρομαι πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη μετά από 65 χρόνια και είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Είμαστε δύο λαοί που ζουν δίπλα δίπλα, έχουμε προαιώνια ιστορία. Στη χώρα μου υπήρχαν Έλληνες πολίτες που ξεπερνούσαν τις 10.000 παρομοίως και στην Ελλάδα. 

19:54Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Πρ. Παυλόπουλος: Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό. Μπορεί να βρει στην Ευρώπη τον δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το κλίμα κ. Πρόεδρε θέλω να σηματοδοτήσουμε από εδώ. Αυτό το νόημα να δώσουμε στις συναντήσεις μας. Δεν πρέπει ότι μας δίχασε να καθορίσει το μέλλον μας. Αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι περισσότερα.

19:51Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Πρ. Παυλόπουλος: Σκέφτομαι την εποχή που η εμπιστοσύνη ήταν τέτοια, που το 1934 είχαμε φτάσει στο σημείο εμπιστοσύνης ώστε η Ελλάδα που δεν είχε διπλωματική εκπροσώπηση στο Ιράν και τη είχε αναλάβει η Τουρκία.

19:50Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Πρ. Παυλόπουλος: Η επίσκεψη μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις για την προοπτική και το μέλλον των λαών μας. Ιστορική γιατί έχουμε και το ιστορικό παρελθόν που μπορεί να μας διδάξει. Η σχέση Βενιζέλου - Ινονού μπορεί να μας διδάξει. Οι δύο ηγέτες μπορεί να μας διδάξει γιατί είχαν το όραμα να χτίσουν μία εποχή φιλίας. Προσδοκούμε πάντα να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα αυτό της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας.

19:48Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αρχίζει το επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο γεύμα είναι παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συζύγου του, ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης , ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το επίσημο δείπνο περιλαμβάνει γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα με σελινόριζα ,φιλέτο σφυρίδα γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού, φρούτα εποχής και καφέ

Στο δείπνο θα υπάρχει μουσικό διάλειμμα από την παιδική ορχήστρα του ωδείου Κόνταλυ με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη.

19:43Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν τον δρόμο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε ότι «κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας». Είπε επίσης ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών.

19:41Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκε στα Προπύλαια η πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και πολιτικές επιτροπές Κούρδων και Τούρκων.

19:32Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τι συμφώνησαν Τσίπρας - Ερντογάν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

19:25Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

naftemporiki.gr
19:19Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Στην οδό Σταδίου αυτή τη στιγμή η πορεία.

19:02Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Λόγω της πορείας, η κυκλοφορία για τα οχήματα έχει διακοπεί σε τμήματα των οδών Βασ. Σοφίας, Σταδίου και Πανεπιστημίου.

18:58Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

naftemporiki.gr
18:54Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Πορεία προς την πλατεία Συντάγματος πραγματοποιούν αυτήν την ώρα οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και πολιτικές επιτροπές Κούρδων και Τούρκων, που συγκεντρώθηκαν λίγο νωρίτερα στα Προπύλαια. Κάλεσμα για τη συγκέντρωση δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται κατά της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο είναι δρακόντεια, ενώ κλούβες των ΜΑΤ έχουν τοποθετηθεί στις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου, προκειμένου να μην φτάσει η πορεία στο Σύνταγμα.

18:41Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Ακατανόητους και το λιγότερο ατυχείς χαρακτηρίζει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών τους χειρισμούς του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κατά την υποδοχή του προέδροη της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

18:36Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Σε παλαιές τους διαμάχες αναφέρθηκαν Ελλάδα και Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι η διπλωματική ορθότητα τέθηκε εν μέρει στο περιθώριο, μετά από τις αναφορές του Τούρκου προέδρου σε ελληνικά ΜΜΕ περί επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου δεν ξεκίνησε ομαλά, καθώς τα τουρκικά F-16 που συνόδευαν το αεροσκάφος του απομακρύνθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη όταν εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Ελληνικές στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι ο πιλότος του τουρκικού προεδρικού αεροσκάφους αρνήθηκε να συνοδευτεί από ελληνικά αεροσκάφη.

17:28Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

«Φιάσκο» που τείνει να καταλήξει σε «ναυάγιο» χαρακτήρισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά την επίσκεψη στην Ελλάδα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

17:01Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

16:55Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Η ΑΥΓΗ Εφημερίδα της Αριστεράς
16:41Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αρχικά, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην οδό Σταδίου, στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, και κατέληξαν στα Προπύλαια, όπου έκαψαν μία αφίσα που απεικόνιζε τον Ρετζέπ Ερντογάν.

16:35Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν.

16:34Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Το ζήτημα το χειρίζεται η Δικαιοσύνη, η Ελλάδα έχει απόλυτο διαχωρισμό των εξουσιών. Αυτό που εγώ μπορώ να πω και αφορά την πολιτική μου θέση είναι ότι η Ελλάδα ως λαός δημοκρατικός που έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από την κατάλυση της Δημοκρατίας δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετος και να μην έχει ανοιχτές τις πόρτες σε πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα και η Δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μία δίκαιη δίκη.

16:32Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Ερώτηση για την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών.

16:32Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Στη Δυτική Θράκη το ζήτημα του μουφτή είναι μία σοβαρή πληγή και ο Πρωθυπουργός πιστεύω ότι θα μεριμνήσει για το ζήτημα. Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας δεν διαφωνούμε αλλά αν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Όσον αφορά το ζήτημα των θρησκειών, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί σε συνεργασία των Υπουργείων μας. Τα βήματα ειδικά στο Κυπριακό είναι για μία δίκαιη λύση. Ο κ. Τσίπρας λόγω του νεαρού της ηλικίας του εξανίσταται αλλά εγώ που είμαι μεγαλύτερος βλέπω ότι η πείρα μου από την ενασχόληση είναι πολύτιμη και μπορώ να παράσχω τα αναγκαία έγγραφα για την ταχύτερη επίλυση. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε θέμα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα.

16:28Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Για την Ιερουσαλήμ είμαστε ξεκάθαροι. Σταθερά προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία για δημιουργία δύο κρατών. Έχουμε βαθιές ρίζες με τον Αραβικό κόσμο και φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η απόφαση Τραμπ είναι μία απόφαση που δεν συμβάλει στην υπόθεση της ειρήνης σε μία εύθραυστη περιοχή.

16:27Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Στο μεταναστευτικό είμαστε και οι δύο παθόντες. Έχει πέσει το βάρος όλου του κόσμου στις πλάτες των δύο χωρών. Σήμερα η συνεργασία μας είναι κρίσιμη για όλη την περιοχή και την Ευρώπη. Η συζήτησή μας στο θέμα ήταν πολύ καλή. Θα γίνουν κινήσεις στο προσεχές διάστημα.

16:26Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Να ξεκαθαρίσουμε ότι, στο Κυπριακό, το θέμα μένει ανοιχτό 43 χρόνια. Το θέμα υπάρχει και είναι ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε εισβολή και παράνομη κατοχή στην Κύπρο. Έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μίας σειράς από τζαμιά σε πολλές περιοχές της χώρας και δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί. Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία.

16:24Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Δύο φίλες χώρες πρέπει να συζητούν. Δεν ζητάει αναθεώρηση την αναθεώρηση της Λωζάνης όπως κατάλαβα από τις δηλώσεις του. Κατάλαβα ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τα σύνορά μας. Είμαι μπερδεμένος αν αυτό που θέτει είναι ο εκσυγχρονισμός ή η ορθή τήρηση της Συνθήκης, όπως το θέμα που αναφέρει για τη Δυτική Θράκη. Οι μειονότητες πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο έλξης των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους και γενικότερα τις μειονότητες. Τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική μας για τους Έλληνες πολίτες δεν επιδέχονται διαπραγμάτευσης.

16:21Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Ερώτηση για έως τώρα συνεργασία στο προσφυγικό και αν θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για άλλους τομείς. Τη θέση του κ. Τσίπρα για την απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ. Για τη Θεολογική Σχολή Χάλκης.

16:20Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, εύχομαι να συνεχίσουμε πάντα ακλόνητοι τη συνεργασία μας.

16:19Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Μόνο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Κανείς δεν επικροτεί την απόφαση αναγνώρισης. Είμαι πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής των Ισλαμικών Χωρών και θα πραγματοποιήσουμε Σύνοδο Κορυφής στις αρχές του 2018. Υπάρχει και η Σύνοδος των Αραβικών Κρατών που θα αποφασίσει επί των ανακοίνώσεων Τραμπ.

16:18Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε δώσει 30 δισ. δολάρια από τον προϋπλογισμό μας. Μας δίνει 850 εκατ. ευρώ η Ε.Ε. που δίνονται στην Ερυθρά Ημισέληνο. Η Ε.Ε. δεν έχει δώσει αυτά που έχει υποσχεθεί.

16:16Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Τα θέματα του Αιγαίου είναι δύσκολα αλλά μπορούν να λυθούν. Δεν πρέπει να μιλάμε συνέχεια και να υπογραμμίζουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να κάνουμε τα βέβαια βήματα που συνάδουν με την πραγματικότητα της νήσου.

16:16Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Ως προς το Κυπριακό είχαν ενεργό ρόλο. Στο Νταβός ο Κόφι Ανάν με ρώτησε τις σκέψεις μου. Να κινηθούμε ομονοούντες ώστε να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε δύο χώρες μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες στην Κύπρο και να το έχουμε υπ' όψιν μας. Αναθέτουμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και μετά κάναμε συνάντηση στο Νταβός. Όταν έληξαν οι διαπραγματεύσεις τελευταία στιγμή η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει. Εγώ είπα ότι έπρεπε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες και να υπογράψουμε τη συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε δημοψήφισμα και οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν. Στο Νταβός μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση και δεν έγινε έτσι. Ποιος ήταν και πάλι εκείνος που αποχώρησε; Η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Θέλουμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Τίθενται θέματα την τελευταία στιγμή που είναι υπεκφυγές για να μην καταλήξουμε κάπου. 

16:12Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης και νομίζω ότι υπάρχουν θέματα στη Δυτική Θράκη. Πρέπει να μην συνεχίσουν αυτά τα θέματα.

16:11Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Λέω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να εκσυγχρονίσουμε τη συνθήκη. Το έχω θέσει σε πολλούς πρωθυπουργούς. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμίας χώρας. Στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με εργασίες σε εκκλησίες και μοναστήρια.

16:09Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μεγάλη συζήτησης για την αναδιαμόρφωση. Υπεγράφη από 11 χώρες, μέχρι και η Ιαπωνία την έχει υπογράψει. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχουν για τα μειονοτικά; Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης. Πρέπει να γίνουν κάποιες καινούριες σκέψεις. Για τη μειονότητα λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει με τα βίας τα 2.000 ευρώ. Υπάρχει οικονομικό χάσμα. Υπάρχει το ζήτημα της μουφτείας. Ο μουφτής διορίζεται, η Συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο που πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό. Όταν υπήρξε μείωση του αριθμού ζήτησα από τον Πατριάρχη να υποδείξει μέλη που θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια για να ξανά αποκτήσει τον απαιτούμενο αριθμό. Επίσης υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του στο εξωτερικό θα έπρεπε να έχει άδεια του Έπαρχου, το καταργήσαμε αυτό.

16:05Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών. Αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μία χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια, πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση.

16:04Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Ως προς την τρομοκρατία κάνουμε μεγάλο αγώνα με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK. Είχαμε 250 θύματα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα.

16:03Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: 2,6 δισ. δολάρια ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών. Έχει μειωθεί, πρέπει να θέσουμε νέους στόχους. Μιλήσαμε για σιδηροδρομικές συνδέσεις και ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις πολιτιστικές μας θέσεις και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα υπάρχοντα έργα και μνημεία πολιτισμού.

16:02Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πάρα πολύ σημαντικά. Στις συνομιλίες θίξαμε και θέματα όωπς το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας και ελπίζουμε φέτος ότι εντός των προσεχών μηνών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση. 

16:01Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Τ. Ερντογάν: Ο χώρος αυτός δεν μου είναι ξένος, διότι τον επισκέφθηκα ως πρωθυπουργός. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη ως Πρόεδρος. 

16:00Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Μιλήσαμε για τις διασυνδέσεις. Για επανεργοποίηση μικτής επιτροπής και ένα κοινό συμβούλιο άμεσα. Για την Ελλάδα το 2018 είναι χρονιά ορόσημο γιατί μετά από μία περιπέτεια ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο γιατί ανακτά τη δυναμική της. Γι αυτό θεωρώ ότι το 2018 έφτασε η στιγμή, να συνδράμουμε ώστε να δημιουργηθεί το θετικότερο δυνατό κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς, στη συνεργασία την οικονομική. Σας προσκαλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρικικές σχέσεις, που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία και τις προκλήσεις αλλά στη συνεργασία. Είμαι σίγουρος ότι θα το αποδεχτείτε αλλιώς θα αποβεί εις βάρος των λαών μας, της περιοχής και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

15:57Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που μπορεί να αστηρίζει πραξικοπηματίες. Είμαστε μία χώρα δημοκρατική με κράτος δικαίου. Η δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας.

15:57Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ
15:56Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Μιλήσαμε για τη σημασία των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική της Τουρκίας. Με αμοιβαίες υποχρεώσεις και οφέλη. Η Ελλάδα θα στηρίζει σταθερά μία δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτά στην Ευρώπη σταθερά. Ελπίζουμε ότι θα επανέλθει στον ευρωπαϊκό δρόμο.

15:55Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Δύσκολη και σημαντική η συμφωνία για το μεταναστευτικό. Συμφωνήσαμε σε μέτρα για ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών μας. Χαιρέτισα την προσπάθεια της Τουρκίας για τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων.

15:54Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Πάγιες οι θέσεις μας για Κυπριακό, τις υπογράμμισα. Η λύση πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ελπίζουμε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

15:53Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Κίνδυνος για τις σχέσεις μας οι προκλήσεις στο Αιγαίο. Εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus belli. Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για τα ΜΟΔ και οι διερευνητικές συζητήσεις για την υφαλοκρυπίδα.

15:52Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Σε αυτό κάναμε μία ανοιχτή συζήτηση. Να μιλήσουμε για τις διαφωνίες μας. Να τις εντοπίσουμε.

15:51Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Σε αυτή την περίοδο είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό γίνεται μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Του σεβασμού στις συνθήκες όπως τη Συνθήκη της Λωζάνης. Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως και υπάρχει. Να είναι σχέσεις που θα συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα, στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού του διεθνές δικαίου και στη συνθήκη της Λωζάνης. Όχι στην αναθεώρησή της.

15:49Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Περίοδος έντασης στην περιοχή μας. Εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις.

15:49Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

Σε εξέλιξη οι κοινές δηλώσεις.

15:21Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017

1 2 3 

Δημοφιλή