Λιου-Όζμπορν: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 11:27
UPD:11:31
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το μήνυμά τους είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα πολιτικής που έχουν στη διάθεσή τους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να υλοποιήσουν το συλλογικό στόχο της G20 για ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη.

Την ανάγκη να εφαρμόσει η Ελλάδα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης τονίζουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όζμπορν σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Το άρθρο, με τίτλο «Σημαντικά στοιχεία ενός σχεδίου ανάπτυξης της G20», δημοσιεύθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη.

«Έχουμε κοινό ενδιαφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω στην πρόοδο που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις με αγώνα. Σε στενή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, είναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει μία αξιόπιστη και συνολική προσέγγιση για τις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη», γράφουν οι δύο υπουργοί.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνουν, πρέπει να υπάρξει νέα δυναμική για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών και κεφαλαίων. «Όλη η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικούς βαθμούς δημοσιονομικών περιθωρίων.»

Οι κ. Λιου και Όζμπορν σημειώνουν ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις τους εργάσθηκαν για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των βιοτικών επιπέδων. Το αποτέλεσμα, προσθέτουν, ήταν ότι οι οικονομίες τους αναπτύσσονται τώρα σε στερεή βάση.

Ωστόσο, τονίζουν, οι υπουργοί Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών συγκεντρώνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με πολλές προκλήσεις να υπάρχουν στον ορίζοντα. «Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί. Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού είναι εμφανείς σε κάποιες περιοχές. Υπάρχει έλλειμμα ζήτησης. Και αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που απαιτούν συντονισμένη δράση», γράφουν οι δύο ΥΠΟΙΚ στη WSJ.

Το μήνυμά τους είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα πολιτικής που έχουν στη διάθεσή τους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να υλοποιήσουν το συλλογικό στόχο της G20 για ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη. Κάθε συνολικό σχέδιο, πρέπει να περιλαμβάνει τρία κρίσιμα συστατικά στοιχεία, τονίζουν οι υπουργοί.

Πρώτον, οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να ακολουθήσουν έναν υπεύθυνο δημοσιονομικό δρόμο, με διασφάλιση επαρκών πόρων για την εκπαίδευση και τις επενδύσεις για υποδομές του μέλλοντος. Σε διεθνές επίπεδο, η G20 πρέπει να συνεχίσει την εξάλειψη των κινήτρων για φοροαποφυγή και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων με συντονισμό και αυξημένη διαφάνεια.

Δεύτερον, οι κεντρικές τράπεζες παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση συνθηκών εύκολων πιστώσεων που ενθαρρύνουν τις δαπάνες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά και αποτρέπουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Τρίτον, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη, που ενισχύουν την παραγωγικότητα και αυξάνουν τα βιοτικά επίπεδα.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα