Επ. Αντ.: Πρόστιμο 10,25 εκατ. στο δίκτυο Γερμανός

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 11:50
UPD:11:54
EUROKINISSI /ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Την επιβολή προστίμου προς το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με απόφασή της διαπίστωσε ότι η ΓΕΡΜΑΝΟΣ παραβίασε το άρθρο 1 ν. 703/77 (πλέον άρθρο 1 ν. 3959/2011) και το άρθρο 101 ΣΛΕΕ, αναφορικά με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise) και τις σχετικές συμβάσεις της με τους δικαιοδόχους της.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από την εξέταση των σχετικών συμβατικών όρων και πρακτικών της καταγγελλόμενης προέκυψαν στοιχεία που στοιχειοθετούν κάθετους περιορισμούς, καθορισμού τιμών μεταπώλησης, καθώς και αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των δικαιοδόχων στο δίκτυο επιλεκτικής διανομής της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, κατά το διάστημα των ετών 1990 έως και 2012.

Οι εν λόγω όροι και πρακτικές συνιστούν περιορισμούς ιδιαίτερης σοβαρότητας, κατά τις κείμενες εθνικές και ενωσιακές διατάξεις.
Για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, η Επιτροπή αποφάσισε και επέβαλε στη ΓΕΡΜΑΝΟΣ πρόστιμο συνολικού ύψους 10.251.548 ευρώ.

Η υπόθεση εκκίνησε έπειτα από καταγγελίες δικαιοδόχων και επεκτάθηκε σε αυτεπάγγελτη έρευνα για να διακριβωθεί, μεταξύ άλλων, αν η ΓΕΡΜΑΝΟΣ: α) έχει καθορίσει με άμεσο και έμμεσο τρόπο τις τιμές μεταπώλησης των δικαιοδόχων της, τόσο μέσω συμβατικών όρων όσο και μέσα από τις διαδικασίες λειτουργίας του δικτύου, καθώς και β) έχει υποχρεώσει τους δικαιοδόχους να προμηθεύονται αποκλειστικά τα προϊόντα που διακινούν στα καταστήματά τους από την ίδια και περιόρισε έτσι τις προμήθειες μεταξύ των δικαιοδόχων του δικτύου της.

Σημειώνεται ότι πολλοί από τους καταγγέλλοντες παραιτήθηκαν εκ των υστέρων των καταγγελιών τους, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί αρνητικά η έρευνα της υπόθεσης, λόγω του ότι η έρευνα συνεχίστηκε αυτεπάγγελτα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Κύκλοι του ΟΤΕ, στον οποίο ανήκει το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός, σημείωναν σχετικά πως η εταιρεία συνεργάστηκε πλήρως με την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε όλα τα στάδια της έρευνας και θεωρεί ότι δεν έχει υποπέσει σε παραβίαση του δικαίου περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός της και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων της.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα