Έρευνα για παράνομες επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα

Από ΣΔΟΕ και ευρωπαϊκές αρχές
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 13:50
UPD:13:57
FOSPHOTOS/ALEXANDROS KATSIS

Το ΣΔΟΕ και η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) ελέγχουν εταιρείες που ενδέχεται να επιχορηγήθηκαν παρανόμως από ευρωπαϊκά προγράμματα που διαχειριζόταν το Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ επιβλήθηκε κατ' αποκοπή δημοσιονομική διόρθωση ύψους 5% στις δαπάνες που διαχειρίζεται η ελεγχόμενη Διεύθυνση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από γραπτή απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σε ερώτηση των Βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη, Δ. Αναγνωστάκη, Ασ. Ξηροτύρη, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρα.

Αφορμή για την ερώτηση ήταν τέσσερις περιπτώσεις, στις οποίες υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΔΙΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να εμπλέκονται σε περιστατικά δωροδοκίας και εκβίασης επενδυτών.

Για την περίπτωση αυτή ο Γ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «η ΕΕ ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ και Αρχή Πιστοποίησης) την ανάληψη κοινής δράσης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 δεν έχουν επιβαρυνθεί με περιπτώσεις δωροδοκίας, εκβίασης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής απάτης ή διαφθοράς».

Από τον Δεκέμβριο του 2012 έχει αποσταλεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο απολογισμός του Κοινού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την υλοποίηση των κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων, προσθέτει ο Υπουργός.

Μετά από προβλήματα που διαπιστώθηκαν, υπογραμμίζει ο Γ. Στουνράρας, επιβλήθηκε κατ' αποκοπή δημοσιονομική διόρθωση ύψους 5% στις δαπάνες που διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Επίσης διορθώθηκαν οι ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο με τον νόμο 3908/2011.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα