Δεν θα καταθέσει νέα πρόταση για ΔΕΠΑ η Gazprom

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 14:32
UPD:14:44
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για την πώληση της ΔΕΠΑ γνωστοποίησε η ρωσική Gazprom, δια στόματος του επικεφαλής του εξαγωγικού της βραχίονα.

Ερωτηθείς αν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θα καταθέσει προσφορά εάν προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ είπε: «Όχι, δεν θα καταθέσουμε».

Σε χθεσινή παρέμβασή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ασ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην πώληση της ΔΕΠΑ, λέγοντας ότι «δεν έχει μόνο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αλλά και στρατηγικά επιχειρηματικό εμπορικό ενδιαφέρον». Σημείωσε δε ότι και στον νέο διεθνή διαγωνισμό, που θα διενεργηθεί, θα μπορεί να συμμετέχει η Gazprom.

Ανακοίνωσε τη συμφωνία για ΔΕΣΦΑ η Socar

Στο μεταξύ, την επίτευξη συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε σήμερα η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αζέρικη εφημερίδα Azernews.

Συμβουλευτικές ομάδες της Socar και του ΤΑΙΠΕΔ εργάζονται στα τελευταία τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Socar, Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, η απόφαση για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ είναι εναρμονισμένη με τις υφιστάμενες υψηλού επιπέδου σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως και μεταξύ της Socar και των κορυφαίων ελληνικών ενεργειακών εταιρειών.

«Η Socar, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία με τα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αρχίσει να εργάζεται στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για το πρώτο σχέδιό μας αυτού του τύπου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Αμπντουλάγιεφ. Τόνισε, μάλιστα, πως η Socar είναι πολύ αισιόδοξη σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα