Ρωσία: Βαθαίνει η ηγεμονία του κράτους στην οικονομία, προειδοποιεί η αντιμονοπωλιακή αρχή

Τρίτη, 07 Μαΐου 2019 12:32
UPD:12:34
EPA/SERGEI ILNITSKY

Οι παρεμβάσεις του κράτους στην οικονομία όχι μόνο δεν έχουν περιοριστεί, αλλά εντείνονται διαρκώς στη Ρωσία. Αυτό προκύπτει από έκθεση της Ομοσπονδιακής Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας της χώρας (FAS) για τις συνθήκες ανταγωνισμού το 2018. 

Το κράτος δεν καθορίζει απλώς τους κανόνες εμπλοκής, αλλά επιχειρεί να ρυθμίσει ολόκληρο το οικονομικό σύστημα στη χώρα. Οι νέες τάσεις, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι εμφανείς τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, όπου οι αρχές παρεμβαίνουν στις σχέσεις των τοπικών επιχειρήσεων και προωθούν μέτρα προστατευτισμού. 

Η FAS υπενθυμίζει ότι πριν από την κρίση του 1998 το μερίδιο του κράτους στην οικονομία υπολογιζόταν στο περίπου 25%, ενώ αυξήθηκε στο 40% με 45% του ΑΕΠ το 2008 και ξεπέρασε το 50% το 2013. Για την περίδοο 2017-18, η FAS υπολογίζει ότι το μέριδιο του κράτους στην οικονομία έχει ήδη σκαρφαλώσει πάνω από το 60% με 70% του ΑΕΠ. Σημειώνεται πάντως ότι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζει η FAS το μερίδιο του κράτους στην οικονομία θεωρείται αμφιλεγόμενος και έχει πυροδοτήσει αντιπαραθέσεις μεταξύ οικονομολόγων. 

«Σε πολλές περιοχές βλέπουμε αυτό θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε οικονομικό φεουδαλισμό, μία κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει ιδιωτικός τομέας και καπιταλιστικές σχέσεις, αλλά υποτελείς και άρχοντες- τον κρατικό μηχανισμό, που παρεμβαίνει στις επιχειρηματικές αποφάσεις» σχολίαζε στην εφημερίδα Vedomosti ο Ίγκορ Αρτέμιεφ, επικεφαλής της FAS τον Οκτώβριο του 2018.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Vedomosti υπενθυμίζουν ότι το κράτος παρεμβαίνει σε συγκεκριμένες αγορές υπερβολικά συχνά, όπως στην περίπτωση της άμσεης ρύθμισης των τιμών των καυσίμων. 

Το ΔΝΤ πάντως υπολογίζει το μερίδιο του κράτους και των κρατικών επιχειρήσεων στο 32% με 33% του ΑΕΠ. Εάν ωστόσο υπολογίσει κανείς και τους ημικρατικούς οργανισμούς, τότε αυτό ανεβαίνει στο 50% με 70%. ​

Πηγή: BNE Intellinews

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα