Βενεζουέλα: Μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 40% μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων

Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 07:54
UPD:08:03
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS

Κατά 40% μειώθηκαν οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας τον πρώτο μήνα αφότου τέθηκαν σε εφαρμογή οι κυρώσεις των ΗΠΑ με σκοπό την αποπομπή από την εξουσία του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, όπως δείχνουν δεδομένα από την δημόσια επιχείρηση PdVSA και την Refinitiv Eikon.

Την 28η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε σε πελάτες από τις ΗΠΑ να προβαίνουν σε πληρωμές για πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα ωσότου σχηματιστεί κυβέρνηση από τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό αρχηγό του κράτους, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Οι εξαγωγές αργού και καυσίμων από τη Βενεζουέλα μειώθηκαν έκτοτε στα 920.000 βαρέλια την ημέρα από 1,47 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα και 1,66 εκατ. βαρέλια καυσίμων την ημέρα τους προηγούμενους τρεις μήνες κατά μέσον όρο.

Σχεδόν το 70% των φορτίων πετρελαίου από τη Βενεζουέλα μετά την 28η Ιανουαρίου πήγαν σε πελάτες της PdVSA στην Ασία, με την Ινδία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και την Κίνα. Η Σιγκαπούρη αποτελεί κόμβο για την αποθήκευση, τη διαμετακόμιση και την επανεξαγωγή.

Η Ευρώπη, που εισήγαγε μικρές ποσότητες του πετρελαίου της Βενεζουέλας πριν τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικές κυρώσεις, αύξησε το ποσοστό της στο 15%. Την ακολούθησαν παρά τις κυρώσεις οι ΗΠΑ με 11% και οι χώρες της Καραϊβικής Θάλασσας με 2%, κατά τα δεδομένα.

Συνολικά, η PdVSA εξήγαγε 675.000 βαρέλια αργού την ημέρα και 245.000 βαρέλια καυσίμου την ημέρα, από 1,28 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα και 200.000 καυσίμου την ημέρα πριν τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις. Από τα στοιχεία εξαιρούνται ποσότητες που βρίσκονται εν πλω.

«Η PdVSA και ολόκληρη η χώρα υφίστανται βάρβαρη επίθεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που προσπαθεί να πλήξει τα έσοδα και τη λειτουργία της εταιρείας» επισήμανε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Μανουέλ Κεβέδο την Πέμπτη στη διάρκεια συνόδου στη Σαουδική Αραβία.

Η PdVSA αύξησε τις ανταλλαγές αργού με καύσιμα με τους πελάτες της και με μεσίτες για να διατηρήσει τις ροές προς και από τις διεθνείς αγορές εν μέσω των κυρώσεων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επιτρέψει να υπάρξει μεταβατική περίοδος που επιτρέπονται πληρωμές και παραδόσεις, ως τον Απρίλιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα