Τζ. Πάιατ: Ενδιαφέρον από ΗΠΑ για επενδύσεις σε ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, λιμενικές υποδομές

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 11:47
UPD:11:48
hcg.gr

Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της πλευράς των ΗΠΑ και τον πρέσβη συνόδευαν στελέχη του οικονομικού και ναυτικού τομέα της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. 

Στη στρατηγική σημασίας συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα των διεθνών ναυτιλιακών υπηρεσιών και του θαλάσσιου εμπορίου επικεντρώθηκε η συνάντηση εργασίας του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Επί τάπητος και η θεσμική συνεργασία μεταξύ του Λιμενού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και της US CoastGuard. 

Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της πλευράς των ΗΠΑ και τον πρέσβη συνόδευαν στελέχη του οικονομικού και ναυτικού τομέα της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Από πλευράς Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. παρευρέθηκε στη συνάντηση εργασίας ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης καθώς και λοιπά υπηρεσιακά στελέχη.

HCG.GR

Εστιάζοντας στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων ο κ. Πάιατ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον εταιρειών των ΗΠΑ για δυνητικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον ναυπηγικό – ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, στις λιμενικές υποδομές, στον μηχανολογικό εξοπλισμό λιμένων, καθώς και άλλους καθετοποιημένους τομείς παραγωγής και μεταποίησης.

Υπογράμμισε δε την σκοπιμότητα διεύρυνσης της υφιστάμενης διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της με έμφαση σε διμερείς συνεργασίες μεταξύ ναυτικών ακαδημιών εμπορικού ναυτικού και ναυτιλιακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των δύο χωρών.

O Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην υφιστάμενη δομημένη συνεργασία του ΛΣ-ΕΛ.- ΑΚΤ με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ (U.S.Coastguard) τόσο στον επιχειρησιακό τομέα, όσο και σε επίπεδο θεματικών συνεργασιών στον τομέα της ναυτιλίας. Λαμβάνοντας υπόψη τον πρωταγωνιστικό ρόλο των δύο χωρών στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο και την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα δομημένης συνεργασίας στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών και ιδιαίτερα του International Maritime Organization.

HCG.GR

Έμφαση δόθηκε στην προωθούμενη ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών μέσω του υπό διαβούλευση «Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και Ακτοφυλακής των ΗΠΑ», στους τομείς: (α) ασφάλειας ναυσιπλοΐας, (β) ναυτικής εργασίας και ναυτικής εκπαίδευσης, (γ) επιχειρήσεων, (δ)ελέγχου συνόρων-θαλάσσιας επιτήρησης, (ε) αλιείας, (στ) προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, (ζ) συνεργασίας στον ΙΜΟ και (η) εκπαίδευσης στελεχών.

Επιπρόσθετα, ο πρέσβης των Η.Π.Α. αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ν.Α. Μεσόγειο και στην αντιμετώπιση περιστατικών λαθρεμπορίου, αποδίδοντας βαρύτητα στην υφιστάμενη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φ. Κουβέλης αναφέρθηκε με τη σειρά του στην στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα που αποδίδεται από την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών και ναυτιλίας, τομέας, ο οποίος συνεισφέρει σε σημαντικά στο ελληνικό ΑΕΠ και κατ’ επέκταση στην στρατηγικής σημασίας συνεργασία με τις Η.Π.Α. στον τομέα της ναυτιλίας και της λιμενικής βιομηχανίας.

HCG.GR

Ο ΥΝΑΝΠ αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων του υπουργείου, σε συνάρτηση με την υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας, των λιμενικών υποδομών,της νησιωτικής πολιτικής καθώς και της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, της αστυνόμευσης του θαλάσσιου χώρου και καταπολέμησης εγκληματικών δραστηριοτήτων στον χώρο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης απέδωσε έμφαση στην ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και ιδίως του IMO, λαμβάνοντας υπόψη τις επίκαιρες διαπραγματεύσεις επί σειράς σημαντικών φακέλων για την διεθνή ναυτιλία. Ειδική αναφορά πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό στο ελληνικό σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης και στο δίκτυο των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), ενώ παράλληλα εκφράσθηκε η ισχυρή πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για περαιτέρω ενίσχυση της δομημένης θεσμικής συνεργασίας σε επίπεδο κεντρικών διοικητικών φορέων αλλά και μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων παροχής ναυτικής εκπαίδευσης.

Τέλος, επεσήμανε την προτεραιότητα που αποδίδεται στον τομέα των επενδύσεων για την ταχύτερη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζοντας την κεντρική κυβερνητική επιλογή για την περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των υποδομών και αναδομών του λιμενικού δικτύου της χώρας καθώς και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα