ΔΕΗ: Στην πρίζα η κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε χθες πτώση 9,47% μετά τα δημοσιεύματα περί μη βιωσιμότητας της επιχείρησης
Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 09:51
UPD:09:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Από την έντυπη έκδοση 

Με τη μετοχή της ΔΕΗ να σημειώνει χθες πτώση 9,47%, πολιτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Η κόντρα εκτυλίχθηκε στη «σκιά» πρόσφατων δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία στο 5ετές business plan, που ανέλαβε να εκπονήσει ως σύμβουλος η McKinsey, περιγράφεται η επιχείρηση ως μη βιώσιμη. Έτσι, σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας σημειώνει πως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα κατάφερε με τα ψέματα να καταστρέψει και την εταιρεία. 

«Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, οι καταναλωτές κινδυνεύουν να υποστούν αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος και η ΔΕΗ να οδηγηθεί ακόμη και σε λουκέτο» σημειώνει χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δημόσια παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, σύμφωνα με τον οποίο σε 3,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάντησε εταιρεία υπό χρεοκοπία, με βασική εναλλακτική την αύξηση τιμολογίων.

Ο υπουργός
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε δήλωσή του μιλά για υποτιμητική επίθεση από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα, στους οποίους έσπευσαν να συνταχθούν οι κ.κ. Σκρέκας και Μανιάτης, υιοθετώντας φθηνά επιχειρήματα περί χρεοκοπίας της ΔΕΗ. «Με σειρά παρεμβάσεων ενισχύσαμε τη ρευστότητα της επιχείρησης κατά 1,2 δισ. ευρώ. Κυρίως, όμως, μέσω πλέγματος πρωτοβουλιών, διαμορφώνουμε ένα νέο θεσμικό περιβάλλον, απόλυτα συμβατό με τους κανόνες της Ε.Ε., στο οποίο η ΔΕΗ θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, παραμένοντας υπό δημόσιο έλεγχο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ σημειώνει πως συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, σε ευθυγράμμιση με αντίστοιχες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, δεν επιδεικνύει τη δέουσα υπευθυνότητα, με συνέπεια να τροφοδοτείται η υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος των μετόχων. Η επιχείρηση προσθέτει πως με την ολοκλήρωση του business plan σε λίγες μέρες θα ενημερώσει υπεύθυνα και διεξοδικά όλους τους ενδιαφερόμενους, εργαζόμενους, μετόχους και γενικά την επενδυτική κοινότητα και την κοινωνία. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με το business plan προσδιορίζονται όλες οι βασικές παράμετροι, κατευθύνσεις και πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες όχι για τη βιωσιμότητα, αλλά για την προσαρμογή της ΔΕΗ στις νέες συνθήκες και την ανάπτυξη και ισχυροποίησή της. Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗΣχολιασμένα