Γ. Σταθάκης: Οι ΑΠΕ αιχμή του δόρατος στο ενεργειακό μίγμα

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 20:29
UPD:23:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) «αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας πως στόχος είναι μέχρι το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από αυτές.

Μιλώντας στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, ο κ. Σταθάκης περιέγραψε το νέο τοπίο που κυοφορείται στον κλάδο της ενέργειας. 

Καθοριστικός παράγοντας στην μετεξέλιξη του κλάδου, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η δέσμευση της χώρας στις διεθνείς Συνθήκες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο κ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), καθώς και στην αξιοποίηση του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η Δημόσια Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια, ώστε να καλύψει άλλες πέντε μεγάλες πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα.

Ο κ. Σταθάκης στάθηκε, επίσης, στη σημασία που έχουν για την ανάπτυξη της περιοχής, τεχνολογίες νέων μορφών ενέργειας (γεωθερμία, αιολικά, βιοαέριο, βιομάζα), συνδυασμένες με την αγροτική παραγωγή (θερμοκήπια και κτηνοτροφικές μονάδες).

Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο σύντομα θα έλθει στη Βουλή, θα δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να συμμετέχουν δυναμικά σε ενεργειακά εγχειρήματα αποκτώντας διττό ρόλο, ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας.

Ακόμη, σημείωσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης που συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, τόσο για τις κατοικίες μέσω του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» το οποίο θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, όσο και για τα δημόσια κτήρια μέσω σχετικού εργαλείου που προωθείται.

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι μια ακόμη μεγάλη τομή αποτελεί η θεσμοθέτηση του νέου λατομικού νομοσχεδίου, που εκσυγχρονίζει το απαρχαιωμένο, πολύπλοκο και αποσπασματικό ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό της κυβέρνησης:

  • στην κατάρτιση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων από τους Δήμους
  • στον νόμο για το Δομημένο Περιβάλλον, που διαχωρίζει τον έλεγχο από την αδειοδότηση και απλοποιεί τις διαδικασίες
  • στην ανάρτηση δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα