Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενο profit taking στις τράπεζες – Κοντά στα υψηλά 4ετίας τα ΕΛΠΕ

EUROKINISI

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει μικρές απώλειες, χωρίς να απομακρύνεται από τις 1.430 μονάδες.

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις παρατηρούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διαθέτουν μικρό προβάδισμα έναντι των αγοραστών, ενόσω η αγορά συσσωρεύει κοντά στις 1.430 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε απόσταση… αναπνοής από τις «κορυφές» του 2024, καθώς οι σημερινές απώλειες δεν προκαλούν ανησυχία, δεδομένης και της ευρύτερης μεταβολής από τις αρχές του έτους (>10%).

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, τα επιλεκτικά στηρίγματα, ως απόρροια των κυοφορούμενων επιχειρηματικών deals και των ισχυρών μερισματικών διανομών, εξακολουθούν να «συντηρούν» την πλαγιο-ανοδική κίνηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για 5ο διαδοχικό μήνα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,30% και διαμορφώνεται στις 1.426,19 μονάδες, χάνοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.430,35 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.424,09 έως 1.429,70 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Helleniq Energy συνεχίζει την ανοδική πορεία, φθάνοντας αισίως στα 8,4 ευρώ. Εντυπωσιακή είναι η επίδοση και της ΕΥΔΑΠ, η οποία εκτοξεύεται άνω του 4%. Από την άλλη πλευρά, τράπεζες και Mytilineos αναδιπλώνονται έως το -1,5%.

Νίκος Βαρβέρης: Ο κοσμοπολίτης της Moda και το ράλι 300% για τον Mr… Luxury

Μεταβλητότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δίνει συνέχεια στη μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,79% και τις 1.219 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -1,36% και τα 3,916 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -1,59% και το 1,73 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο -0,76% και τα 7,318 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύεται στο +0,36% και το 1,806 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,40% και 3.440 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κάνει ράλι 4,8% και αναρριχάται στα 5,7 ευρώ, καλύπτοντας ένα μέρος του χαμένου εδάφους (-9% στο 2024). Η μετοχή της Helleniq Energy, δε, ενισχύεται στο +3% και τα 8,4 ευρώ, προσεγγίζοντας τα περσινά υψηλά 4ετίας των 8,6 ευρώ. Autohellas, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κερδίζουν από 1,5%. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Mytilineos χάνουν μεταξύ 1% και 1,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,36% και 2.410 μονάδες), η μετοχή της ΕΥΑΘ ξεχωρίζει στο +2,0% και τα 3,47 ευρώ, με τις μετοχές των Κρι Κρι και Ideal να κερδίζουν τουλάχιστον 0,8%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Epsilon διολισθαίνει στο -4,3% και τα 9,4 ευρώ, συνεχίζοντας την πορεία διόρθωσης (-15% από τα υψηλά έτους). Πτώση κατά 1,2% παρουσιάζει και η μετοχή της Πλαστικά Θράκης.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 50 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,1 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Γιατί η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κάνει ράλι 7%

Συσσώρευση στα υψηλά 13 ετών

Σε κινήσεις συσσώρευσης λίγο πριν τα υψηλά 13 ετών επιδίδεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές βρίσκονται σε απόσταση… αναπνοής από τις «κορυφές» του 2024, έχοντας ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την πρόσφατη αναδίπλωση.

Με εξαίρεση τις εκθέσεις των Moody’s και JP Morgan, εξάλλου, η εσωτερική ειδησεογραφία παράγει κατά βάση θετικές εξελίξεις, όπως είναι για παράδειγμα τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη και οι υψηλές χρηματικές διανομές.

Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη της Federal Reserve για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο έτος οδηγεί τα διεθνή χρηματιστήρια σε νέα ιστορικά υψηλά, κάτι το οποίο αναντίρρητα παρέχει ώθηση και στην Αθήνα.

Με βάση την τεχνική ανάλυση, οι κρίσιμες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη τοποθετούνται πλέον στις 1.440 – 1.450 μονάδες, ενώ οι βασικές στηρίξεις παραμένουν στις 1.370 – 1.380 μονάδες.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η απόδοση του Γενικού Δείκτη ξεπερνά το +10% στο 2024 και το +36% στο 12μηνο, κάτι το οποίο επιτρέπει στους traders να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των σημαντικών κερδών.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η αδερφική… υπόθεση της Aegean και η βουτιά 6μήνου στην Epsilon

Ανάσες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, οι επενδυτές επιθυμούν ένα… διάλειμμα για ανάσες, κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστούμε τη μεγάλη άνοδο της τρέχουσας εβδομάδας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 510 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στους επιμέρους δείκτες δεν ξεπερνούν το +/- 0,1%, με εξαίρεση το +0,78% στον βρετανικό FTSE 100. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Πάντως, η πρόβλεψη της Federal Reserve για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 αποτελεί το ιδανικό «καύσιμο» για τους αγοραστές, οι οποίοι είδαν παράλληλα την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας να ξεκινά άμεσα τη χαλάρωση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)