Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κάνει ράλι 7%

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Η καλύτερη συνεδρίαση από το 2021

Ολοταχώς προς την καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2021 οδεύει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εισηγμένη να βάζει… φρένο στην πολύμηνη μεταβλητότητα, η οποία είχε οδηγήσει έως τα χαμηλά 4ετίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της εταιρείας ύδρευσης πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό ράλι της τάξης του 7% και αναρριχάται στα 5,9 ευρώ, τα οποία συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2024.

Μάλιστα, η έντονα ανοδική κίνηση συνοδεύεται από «θερμό» επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στις 3.00 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 156.290 τεμάχια, συνολικής αξίας 940.000 ευρώ. Αυτό το μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 380% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024.

«Φρένο» στην απαξίωση

Το σημερινό «άλμα», όπως προαναφέρθηκε, έρχεται να βάλει ένα φρένο στην εικόνα… απαξίωσης της μετοχής, η οποία από τις αρχές του έτους χάνει 9,3% (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή συνεδρίαση).

Ταυτόχρονα, οι απώλειες στο 12μηνο αγγίζουν το 18%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να έχει διολισθαίνει κάτω των 600 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πριν μερικές ημέρες, η μετοχή είχε βρεθεί έως τα 5,3 ευρώ, τα οποία αποτελούσαν το χαμηλότερο σημείο από την πανδημική βουτιά του 2020.

Η ξαφνική αντεπίθεση των αγοραστών φέρεται να σχετίζεται με την επενδυτική στρατηγική της διοίκησης Σαχίνη, ο οποίος χθες παρουσίασε το σχέδιο της εταιρείας για την αναβάθμιση του τομέα αποχέτευσης με έργα 365 εκατ. ευρώ, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της Ψυττάλειας.

Η ΕΥΔΑΠ, η λειψυδρία της μετοχής και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, στο πλαίσιο του ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος των 2 δισ. ευρώ, το οποίο εστιάζει ιδίως στην ύδρευση και στην αποχέτευση της Ανατολικής Αττικής, όπου η οικιστική επέκταση στο Ελληνικό δημιουργεί νέες ανάγκες, αλλά και νέες ευκαιρίες.

Απέχουν τα υψηλά των 8,9 ευρώ

Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ εξακολουθεί να απέχει αισθητά από τα υψηλά 10ετίας των 8,9 ευρώ, τα οποία είχαν σημειωθεί τον Μάιο του 2021. Κι αυτό, διότι έκτοτε έχει ακολουθήσει μια σταθερά πτωτική πορεία, με την εισηγμένη να απουσιάζει πλήρως από τις ανοδικές κινήσεις του Γενικού Δείκτη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, θεωρείται ως μία από τις εταιρείες, οι οποίες κινδυνεύουν με αφαίρεση από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στην προσεχή αναδιάρθρωση του Απριλίου, δεδομένου ότι αυτήν την στιγμή υπάρχουν αρκετές εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία.

Το μεγάλο πρόβλημα για την ΕΥΔΑΠ, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, αφορούσε την αισθητά μειωμένη κερδοφορία, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει «ψαλιδίσει» δραματικά τα περιθώρια, λαμβάνοντας υπόψη και την πάγια πολιτική της διοίκησης για σταθερά τιμολόγια.

Μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα προσφέρει ένα από τα φθηνότερα πόσιμα νερά σε όλο τον κόσμο, καθώς ακόμη και την περίοδο της έντονης ενεργειακής κρίσης η ΕΥΔΑΠ προτίμησε να προστατεύσει τους καταναλωτές, μην προχωρώντας σε ανατιμήσεις.

Ψυττάλεια: Το νησί – φυλακή που τώρα «καθαρίζει» για λογαριασμό της χώρας

Στο 6μηνο του 2023, ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε σε 162 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Τα λειτουργικά κέρδη, ωστόσο, κατέγραψαν κάμψη 44% και περιορίστηκαν στα 19,2 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, η επίδοση της ΕΥΔΑΠ ήταν απογοητευτική με βουτιά 96% (700.000 ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ).

Τα οριστικά αποτελέσματα για την προηγούμενη χρήση θα δημοσιευθούν στις 25 Απριλίου. 

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)