Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στις «κορυφές» του 2024 με… μπροστάρηδες τα blue chips

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει στις 1.430 μονάδες.

Ήπιου εύρους κινήσεις γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα αναμένονται για σήμερα (22/3) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές βλέπουν εκ νέου τις «κορυφές» του 2024.

Ο Γενικός Δείκτης, συγκεκριμένα, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, έχοντας επιστρέψει στις 1.430 μονάδες και ανακτώντας το χαμένο έδαφος από την πρόσφατη αναδίπλωση.

Με εξαίρεση τις εκθέσεις των Moody’s και JP Morgan, εξάλλου, η εσωτερική ειδησεογραφία παράγει κατά βάση θετικές εξελίξεις, όπως είναι για παράδειγμα τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη και οι υψηλές χρηματικές διανομές.

Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη της Federal Reserve για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο έτος οδηγεί τα διεθνή χρηματιστήρια σε νέα ιστορικά υψηλά, κάτι το οποίο αναντίρρητα παρέχει ώθηση και στην Αθήνα.

Με βάση την τεχνική ανάλυση, οι κρίσιμες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη τοποθετούνται στις 1.440 – 1.450 μονάδες, ενώ οι βασικές στηρίξεις παραμένουν στις 1.370 – 1.380 μονάδες.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η απόδοση του Γενικού Δείκτη ξεπερνά το +10% στο 2024 και το +36% στο 12μηνο. Επομένως, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ορισμένες κινήσεις ρευστοποίησης των σημαντικών κερδών.

Νίκος Βαρβέρης: Ο κοσμοπολίτης της Moda και το ράλι 300% για τον Mr… Luxury

Βγαίνουν μπροστά τα blue chips

Στο ταμπλό, τώρα, παρά τη στασιμότητα και τη μεταβλητότητα των τραπεζών, «βλέπουμε» σιγά – σιγά τα υπόλοιπα blue chips να βγαίνουν… μπροστά.

Χθες, για παράδειγμα, ξεχώρισε η ΔΕΗ με +3,5%, ενώ απολύτως ικανοποιητική αποδείχθηκε η επίδοση των Helleniq Energy, Motor Oil, Jumbo, ΟΤΕ και Mytilineos.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το rotation των αγοραστών να συνεχιστεί και σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία μέχρι στιγμής έχει θετικό πρόσημο (+8 μονάδες).

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες φαίνεται ότι χρειάζονται ορισμένο χρόνο, προκειμένου να «χωνέψουν» αφενός την πρόσφατη αποεπένδυση στην Πειραιώς, αφετέρου τα κεκτημένα του 2024, τα οποία φθάνουν κατά περίπτωση έως το +25%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η αδερφική… υπόθεση της Aegean και η βουτιά 6μήνου στην Epsilon

Ανάσες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, μετά τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, οι επενδυτές επιθυμούν ένα… διάλειμμα για ανάσες, κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστούμε τη μεγάλη άνοδο της τρέχουσας εβδομάδας.

Η πρόβλεψη της Federal Reserve για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 αποτέλεσε το ιδανικό «καύσιμο», σε συνδυασμό με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να ξεκινήσει άμεσα τη χαλάρωση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη ετοιμάζονται να ανοίξουν με μικρές μεταβολές, ενώ ίδιο είναι το σκηνικό και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου τα futures της Wall Street είναι σταθερά.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε πριν λίγο σε νέα ιστορικά υψηλά, ενόσω τα Χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη υποχώρησαν κατά σχεδόν 2% και 1%, αντίστοιχα.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)