Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η εισηγμένη που έκανε ράλι άνω του 300% μέσα στο 2023

Το «καυτό» story της Δομικής Κρήτης και ο ρόλος του Δ. Κούτρα

Στην κορυφή των ετήσιων αποδόσεων «φιγουράρει» η μετοχή της Δομική Κρήτης, η οποία αποτέλεσε το πλέον «καυτό» story του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2023.

Ο τίτλος της κρητικής κατασκευαστικής αποχαιρέτησε το έτος από τα επίπεδα των 3,2 ευρώ, τα οποία είναι υψηλότερα κατά 302% σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση του 2022.

Αυτό, ουσιαστικά, μεταφράζεται σε ένα ράλι αξίας σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, το οποίο «ανέβασε» τη χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης άνω του ψυχολογικού ορίου των 50 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η τιμή των 3,2 ευρώ απέχει ελάχιστα από τα 3,5 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το μακρινό… 2004.

Ας σημειωθεί ότι το υψηλό έτους σημειώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου, όταν το ταμπλό «έγραψε» 3,59 ευρώ, ενώ το ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους συναντάται στις 2 Νοεμβρίου (3,60 ευρώ).

Αντίθετα, το χαμηλό έτους καταγράφηκε στις 27 Απριλίου, όταν η μετοχή υποχώρησε στα 0,724 ευρώ. Στις 28 Απριλίου, δε, είχε προηγηθεί το ενδοσυνεδριακό χαμηλό έτους του 0,71 ευρώ.

Όσον αφορά τον μέσο ημερήσιο τζίρο του 2023, καθορίστηκε στα 80.000 ευρώ, καθώς στο β’ εξάμηνο του έτους ο μέσος όρος των συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα 143.000 ευρώ ημερησίως.

O «αναμορφωτής» Κούτρας

Ως «game changer» για τη Δομική Κρήτης λειτούργησε η απόφαση του Δημήτρη Κούτρα να ασχοληθεί με την κρητική κατασκευαστική εταιρεία, αποκτώντας το 29,3% των μετοχών και αναλαμβάνοντας τα ηνία του διοικητικού συμβουλίου.

Η «πλούσια» εμπειρία του -έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε Ελλάκτωρ και Intrakat- δημιούργησε αυτομάτως υψηλές προσδοκίες, ενώ συνέδραμε τα μέγιστα ώστε η εισηγμένη να μεταβεί στην επόμενη… πίστα, αναβαθμίζοντας αισθητά το προφίλ της.

Ένας από τους βασικούς στόχους της διοίκησης Κούτρα είναι η γεωγραφική επέκταση του χαρτοφυλακίου, με την εταιρεία ήδη να αναλαμβάνει τα πρώτα έργα εκτός Κρήτης, υπογράφοντας συμβάσεις σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως είναι εύλογο, το βλέμμα παραμένει στραμμένο και στα μεγάλα project του νησιού, όπως ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ενώ οι κλάδοι της ενέργειας και του real estate προσφέρουν ορισμένες πολύτιμες εφεδρείες.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι στο 6μηνο του 2023, ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε στα 8,5 εκατ. ευρώ, με τα μικτά κέρδη να βελτιώνονται στο 1,56 εκατ. ευρώ έναντι 1,14 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το ανεκτέλεστο έργων, παράλληλα, ανήλθε σε 89 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συμβάσεις του γ’ τριμήνου.