Δ. Τζανακόπουλος: Είμαστε στο τέλος μιας δύσκολης πορείας

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την γ' αξιολόγηση»
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2017 11:18
UPD:11:45
SOOC/Nick Paleologos

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα σηματοδοτεί το πέρασμα της Ελλάδας στην επόμενη μέρα, που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση.

Η πορεία προς την γ΄ αξιολόγηση, οι επενδύσεις και το μέλλον της Ευρώπης θα βρεθούν στο τραπέζι της συζήτησης κατά τη συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα σηματοδοτεί το πέρασμα της Ελλάδας στην επόμενη μέρα, που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. «Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση, με την προκαταρκτική συμφωνία για το χρέος, με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν σημειωθεί από το 2017 και μετά, δημιουργείται σε όλους πλέον η αίσθηση ότι η Ελλάδα βαδίζει προς το τέλος του προγράμματος και σε μια επόμενη μέρα η οποία βρίσκεται πέρα από τα μνημόνια, σε μια επόμενη μέρα που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Αυτό σηματοδοτεί ο Γάλλος πρόεδρος με την επίσκεψή του στην Αθήνα και ακριβώς γι' αυτό τον λόγο επιλέγει την Ελλάδα για να ξεκινήσει τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει: «Νομίζω ότι αυτό συνολικά δείχνει ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης πορείας».

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την γ' αξιολόγηση

Σε ερώτηση για την πορεία προς την γ΄ αξιολόγηση ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι δεν είναι ιδιαίτερα ανήσυχος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες, αρκεί να μην υπάρξουν νέες παράλογες απαιτήσεις των θεσμών.

«Δεν θα έλεγα ότι είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών δεν επιτρέπουν ιδιαίτερες αμφισβητήσεις. Δεν θα έχουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες στην τρίτη αξιολόγηση, αρκεί να μην έρθουμε αντιμέτωποι με νέες παράλογες απαιτήσεις οι οποίες δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν» είπε, εκτιμώντας πάντως ότι «δεν θα προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα και θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός του πλαισίου».

«Παραπληροφόρηση» για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Για το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δήλωσε ότι «υπάρχει μια απίστευτη παραπληροφόρηση, παραφιλολογία και κινδυνολογία».

«Προφανώς δεν λέμε ότι είναι απίθανο να δημιουργηθούν προβλήματα, ωστόσο υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο με την επιμονή και με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, στη διάρκεια και της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, έχει καταλήξει να καλύπτει περίπου τα 2/3 των δανειοληπτών. Και ειδικά για τους δανειολήπτες που τα δάνειά τους δεν είναι άνω των 200.000 ευρώ με εξασφαλίσεις της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει καμιά νομική δυνατότητα πλειστηριασμών. Η λαϊκή κατοικία, η πρώτη κατοικία των μεσαίων στρωμάτων δεν κινδυνεύει» ανέφερε.

Ανάπτυξη της οικονομίας

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φαίνεται από τους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

«Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει σε δυόμισι χρόνια να μειώσουμε την ανεργία κατά 6,5 μονάδες σημαίνει ότι περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν βρει μια θέση εργασίας και αυτό είναι μια άμεση αλλαγή στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δημοφιλή