Αμφίπολη: Εργασίες συντήρησης και αντιστήριξης των ευρημάτων στον Τύμβο Καστά

Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 13:18
UPD:13:41

Ξεκίνησαν, πριν από περίπου μία εβδομάδα, από την ομάδα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, οι εργασίες συντήρησης και υποστύλωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων στον λόφο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης.

Τα μέλη της αρχαιολογικής ομάδας βρίσκονται μέσα στο μνημείο και εργάζονται πυρετωδώς - ακόμη και με απούσα την επικεφαλής Κατερίνα Περιστέρη, η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό - προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες κι επεμβάσεις για να διαφυλαχθεί ο θησαυρός της αρχαίας Αμφίπολης, που κέντρισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Οι Σφίγγες του λόφου Καστά, που είδαν το «φως» ύστερα από 2300 χρόνια, παραμένουν επιβλητικές, κρατώντας καλά κρυμμένο το «μυστικό» τους από τους ελάχιστους επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα.

Μουσείο Αμφίπολης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατά 100% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον υπεύθυνο εισιτηρίων του Μουσείου, Γιώργο Γκάλιο. «Δεχόμαστε καθημερινά οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία και γυμνάσια, από όλη τη χώρα, ενώ αμείωτο είναι το ενδιαφέρον από οργανωμένα γκρουπ, από την Ελλάδα και το εξωτερικό» εξηγεί, σημειώνοντας ότι οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης.

«Έχουμε επανδρωθεί με 24 άτομα προσωπικό και πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεναγήσουμε τον κόσμο, αλλά και να φυλάξουμε όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής», σημειώνει ο κ. Γκάλιος.

Πρωτοβουλίες για ανάδειξη της περιοχής

Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της περιοχής σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα, ο υπεύθυνος τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, Λεωνίδας Τσιαντής, αναμένεται να ξεναγήσει, στους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης, τη διευθύντρια μεγάλου τουριστικού γραφείου της Σερβίας, έναν γνωστό αρχαιολόγο της Ιταλίας, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σιένα, καθώς κι έναν δημοσιογράφο του περιοδικού ARCHAIO Italia.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην απόφαση της απαλλοτρίωσης των κτημάτων που βρίσκονται περιμετρικά του λόφου Καστά.

Παράλληλα, ο δήμος Αμφίπολης έχει ήδη προχωρήσει στο θέμα της αδειοδότησης υδατοδρομίου στο «ξεχασμένο» λιμάνι της Αμφίπολης. «Το λιμενικό Ταμείο Αμφίπολης έχει ήδη λάβει την απόφαση της αδειοδότησης υδατοδρομίου στο λιμάνι της Αμφίπολης και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις ενέργειες του ανοιχτού διαγωνισμού προκειμένου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, που διαθέτουν υδροπλάνα, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κατασκευή υδατοδρομίου και την εκμετάλλευσή του», σημειώνει ο κ. Μελίτος.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή