Γερμανία: Συγχαρητήρια στον Αλ. Τσίπρα από τον αριστερό πρωθυπουργό της Θουριγγίας

Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015 21:51
UPD:21:54
EPA/MARTIN SCHUTT

Ο αριστερός πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Τα συγχαρητήριά του στον Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε, μέσω Twitter, ο αριστερός πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο. «Σ' ευχαριστώ πολύ, Μπόντο. Αυτή δεν είναι μια νίκη μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια νέα αρχή για τους λαούς της Ευρώπης», απάντησε ο κ. Τσίπρας, με τον ίδιο τρόπο. Ο κ. Ραμέλο ανήκει στο μετακομμουνιστικό κόμμα Die Linke (Η Αριστερά) και στηρίζεται στην τοπική πρωθυπουργία από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, με παράλληλη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάσσεται ο πρόεδρος της ευρωσκεπτικιστικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) Μπερντ Λούκε. «Μόνο με μια έξοδο από την Ευρωζώνη θα μπορούσαν να τερματιστούν οι οικονομικές δυσχέρειες και η μαζική ανεργία», επισήμανε ο κ. Λούκε και πρόσθεσε ότι «τώρα δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει το ευρώ, αλλά απαιτεί διαγραφή χρέους και περαιτέρω πιστώσεις. Αυτά δεν πάνε μαζί», σημείωσε.

Η Ελλάδα πρέπει, μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίσει την πορεία μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ανγκέλικα Νίμπλερ και τόνισε ότι ένα νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα είναι «μη ρεαλιστικό», καθώς δεν θα λύσει τα προβλήματα. «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εξυγιάνει τον προϋπολογισμό της», συμπλήρωσε η κ. Νίμπλερ.

Τη δημιουργία συνασπισμού με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ζητεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα και πρόσθεσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστινοκοινωνιστών της Γερμανίας στις Βρυξέλλες, Χέρμπερτ Ρόιλ, χαρακτήρισε αδιανόητο ένα νέο κούρεμα. «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, εάν δεν θέλουν να ρισκάρουν μια έξοδο από την νομισματική ένωση», δήλωσε.

«Κοινωνικά δίκαιες αλλαγές στα προγράμματα διάσωσης» ζήτησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ, με δήλωσή του στη «Rheinische Post». «Μαζί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει η Ε.Ε., πρέπει η γερμανική κυβέρνηση, να αναζητήσουν δρόμο ώστε να δώσουν στους ανθρώπους στην Ελλάδα και πάλι προοπτική. Υποστηρίζουμε κοινωνικά δίκαιες αλλαγές στα προγράμματα και ένα κούρεμα χρέους υπό όρους, με αντάλλαγμα κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Χοφράιτερ.

Αξιοπιστία από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις διεθνείς υποχρεώσεις της, ζητεί ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, με δηλώσεις του στη Stuttgarter Zeitung.

Οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, δήλωσε ο κ. Κάουντερ και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη πρέπει να ισχύουν για όλους οι ίδιοι όροι. «Αυτό που απαιτείται από τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, πρέπει να γίνεται και από την Ελλάδα» τόνισε.

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για τα δημοσιονομικά Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, με δήλωσή του στη Handelsblatt χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα. «Ένα κούρεμα του δημόσιου τομέα στην Ευρώπη με ελέγξιμους όρους, το οποίο θα επιτευχθεί βήμα βήμα, θα ήταν μια διέξοδος», δηλώνει ο κ. Κίντλερ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή