Στον δρόμο προς τον κομήτη το διαστημικό όχημα Philae

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 11:30
UPD:19:27
A- A A+

Προς τον κομήτη Tchoura κατευθύνεται το όχημα διερεύνησης Philae του ευρωπαϊκού διαστημικού σκάφους Rosetta, που θα πραγματοποιήσει εντός της ημέρας την πρώτη στην ιστορία απόπειρα προσεδάφισης στον πυρήνα ενός κομήτη.

Το «πράσινο φως» για το εγχείρημα, που θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση 511 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, έδωσε λίγο νωρίτερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ η υπεύθυνη ομάδα για την αποστολή του σκάφους Rosetta.

To ρομπότ Philae θα πάρει φωτογραφίες της Rosetta και στη συνέχεια θα κατεβεί με ελεύθερη πτώση, προς τον κομήτη, διανύοντας τα 20 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από τον στόχο του σε επτά ώρες.

«Η κρίσιμη φάση είναι η ίδια η προσεδάφιση», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για την προσεδάφιση του Philae. Η επιβεβαίωση της προσεδάφισης δεν αναμένεται να φθάσει στη Γη πριν από τις 18.00 ώρα Ελλάδος.

Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασθούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν περίπου δύο ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να καταστραφεί από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ήλιο.

BBC NEWS

Όποια και να είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, τον Αύγουστο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς