Στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ οι τζιχαντιστές

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 11:32
UPD:11:56
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Στιγμιότυπο από τα επεισόδια στη Μοσούλη, μετά την κατάληψη της πόλης από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

A- A A+

Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη της Μοσούλης, έφθασαν στην πόλη Μπαϊτζί, όπου λειτουργεί μεγάλη μονάδα διύλισης πετρελαίου.

Εκεί, σύμφωνα με πηγές τον υπηρεσιών ασφαλείας, πυρπόλησαν το δικαστικό μέγαρο και ένα αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τα διυλιστήρια της πόλης φυλάσσονται από δύναμη 250 φρουρών και οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ έστειλαν αντιπροσωπεία από σεΐχηδες τοπικών φυλών για να τους πείσουν να αποσυρθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φρουροί πείσθηκαν να αποσυρθούν υπό τον όρο ότι θα μεταφερθούν με ασφάλεια σε άλλη πόλη.

Κάτοικοι αναφέρουν ότι οι αντάρτες του ΙΚΙΛ προειδοποίησαν την τοπική αστυνομία και τις στρατιωτικές δυνάμεις να μην προβάλουν αντίσταση.

Οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ έφθασαν χθες το βράδυ στην πόλη με 60 οχήματα και απελευθέρωσαν κρατουμένους.

Τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί είναι τα μεγαλύτερα στο Ιράκ και προμηθεύουν με πετρέλαιο τις περισσότερες επαρχίες της χώρας.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Μοσούλη και τη γύρω περιοχή μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης.

EURONEWS

Οι τζιχατζιστές που πλέον ελέγχουν την Μοσούλη, ολόκληρη την επαρχία της Νινευί και τμήματα των επαρχιών Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, περιπολούν σήμερα στην πόλη και καλούν με τηλεβόες τους υπαλλήλους να μεταβούν στις εργασίες τους, ενώ έχουν πάρει θέσεις κοντά στις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μαζική έξοδος των κατοίκων προς το ιρακινό Κουρδιστάν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή