«Παγώνει» τα τιμολόγια η ΔΕΗ

Για το 2014
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 11:54
UPD:12:02
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Τα τιμολόγια της επιχείρησης διαμορφώνονται ελεύθερα από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή δεν υπόκεινται στην έγκριση του ΥΠΕΚΑ, όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά ελέγχονται απολογιστικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

A- A A+

Σε «πάγωμα» των τιμολογίων της για το 2014 προχωρά η ΔΕΗ, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της επιχείρησης που επισημαίνουν ότι για το ανταγωνιστικό κομμάτι των χρεώσεων - που περιλαμβάνουν το κόστος παραγωγής, εμπορίας κλπ. - δεν θα υπάρξουν αλλαγές φέτος.

Τα τιμολόγια της επιχείρησης διαμορφώνονται ελεύθερα από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή δεν υπόκεινται στην έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά ελέγχονται απολογιστικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η ΔΕΗ έκτοτε δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις και, όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη της επιχείρησης στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, δεν πρόκειται να κάνει ανατιμήσεις κατά τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πηγές του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν εξάλλου σχετικά, ότι έχει εξασφαλισθεί διετής παράταση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για κατάργηση των λεγόμενων σταυροειδών επιδοτήσεων, δηλαδή της επιδότησης μιας κατηγορίας καταναλωτών από την άλλη.

Η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξομειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με επιβάρυνση κατηγοριών καταναλώσεων που τιμολογούνται κάτω του κόστους (στις οποίες περιλαμβάνονται τα χαμηλά κλιμάκια στο οικιακό τιμολόγιο, το αγροτικό τιμολόγιο) και μειώσεις σε κατηγορίες τιμολογίων όπου ισχύουν αυξημένες χρεώσεις, όπως το εμπορικό. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι αλλαγές αυτές έχουν ανασταλεί ως το τέλος του 2015.

Πέρα από το ανταγωνιστικό τμήμα των τιμολογίων, τον προσεχή Μάρτιο θα επενεξετασθούν οι χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ («τέλος Ανανεώσιμων Πηγών»), αφού προηγουμένως αποτιμηθεί η επίπτωση των μέτρων που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών.

Οι επίσημες εκτιμήσεις της ΡΑΕ αναφέρουν ότι χωρίς τη λήψη μέτρων οι αυξήσεις που απαιτούνται προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού ως το τέλος του 2014 (όπως προβλέπει η νομοθεσία) κυμαίνονται από 86% για τους οικιακούς καταναλωτές μέχρι 157% για τους αγρότες.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή