Αλ Ζαουάχρι: Μόνο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία το Μέτωπο Αλ Νούσρα

Καταργείται η ενιαία οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβαντε»
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 18:00
UPD:18:02
EPA/SITE INSTITUTE / HO

O αρχηγός της Αλ Κάιντα Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι (φωτογραφία αρχείου).

 

A- A A+

Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, διέταξε τον διαχωρισμό της οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία σε δύο διαφορετικές οντότητες, δηλώνοντας ότι το Μέτωπο Αλ Νούσρα είναι πλέον το μοναδικό παρακλάδι της οργάνωσης στη Συρία, σε ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε την Παρασκευή από τον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera.

Το μήνυμα φαίνεται να επιβεβαιώνει επιστολή την οποία είχε παρουσιάσει στις 11 Ιουνίου το Al Jazeera και την οποία φερόταν να έχει γράψει ο Α. Ζαουάχρι προς τους επικεφαλής της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε θα καταργηθεί, ενώ το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ παραμένει επιχειρησιακό», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το Μέτωπο Αλ Νούσρα είναι το «παρακλάδι» της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ θα περιορίζονται στη χώρα, ενώ το Μέτωπο Αλ Νούσρα θα είναι ένα ανεξάρτητο παρακλάδι της Αλ Κάιντα το οποίο θα λογοδοτεί απευθείας στην ηγεσία της οργάνωσης.

Ο Α. Ζαουάχρι ζήτησε επίσης από τις δύο οργανώσεις να βοηθούν η μία την άλλη όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και εφικτό.

Σύροι εξεγερμένοι κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε ότι διέπραξε ωμότητες εναντίον άλλων ανταρτών και σύρων πολιτών, κυρίως απαγωγές και δημόσιες εκτελέσεις, σε τομείς της Συρίας που ελέγχει.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα επέκρινε τους ισλαμιστές μαχητές και των δύο ομάδων, επειδή εξαπέλυσαν επιθέσεις χωρίς άδεια εναντίον άλλων μουσουλμάνων.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή