Ιταλία: «Xρειάζονται 11 δισ. ευρώ για να μην πεθάνει η Λ΄ Άκουιλα»

Σάββατο, 25 Μαΐου 2013 14:25
UPD:14:29
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI

Τέσσερα χρόνια μετά τον φονικό σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο 308 ανθρώπων ο δήμαρχος της Λ΄'Ακουιλα προτείνει να χορηγηθεί άμεσα δάνειο υπέρ της ανοικοδόμησης από μέρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας.

A- A A+

Το ποσό των 11 δισ. ευρώ «για να μην πεθάνει η πόλη του και τα γύρω χωριά» ζητεί, με επιστολή του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα», ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της περιφέρειας Αμπρούτσο, Μάσιμο Τσιαλέντε.

Τέσσερα χρόνια μετά τον φονικό σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο 308 ανθρώπων (μεταξύ των θυμάτων  ήταν και ο έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς) ο δήμαρχος της Λ΄'Ακουιλα προτείνει να χορηγηθεί άμεσα δάνειο υπέρ της ανοικοδόμησης από μέρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας.

«Κάθε χρόνο θα μπορούσαμε να επιστρέφουμε 60 εκατομμύρια ευρώ για κάθε εκατομμύριο του δανείου. Είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η πόλη μας», γράφει στην επιστολή του.

Ο δήμαρχος της Λ ΄'Ακουιλα υπενθυμίζει παράλληλα ότι έως τώρα ο δήμος του προχώρησε στην αναστήλωση και ανοικοδόμηση 15.000 κατοικιών ξοδεύοντας δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ευρώ.

«Πρόκειται για τις πιο οικονομικές παρεμβάσεις αναστήλωσης σε όλη την ιστορία της Ιταλίας», προσθέτει ο κ. Τσιαλέντε, ο οποίος αποφάσισε να υποστείλει την ιταλική σημαία από το δημαρχείο του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελλιπή κινητοποίηση του ιταλικού κράτους υπέρ της πόλης του.

«Δεν πρέπει να μας αφήσουν μόνους. Όλα αυτά τα χρόνια δείξαμε θάρρος και αξιοπρέπεια. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Ζητώ από τους ιστορικούς τέχνης, από τους διανοούμενους, από όλους τους Ιταλούς να μην εγκαταλείψουν την Λ' 'Ακουιλα και την ευρύτερη περιοχή της», τονίζει.

Τέλος, ο δήμαρχος της μεσαιωνικής πρωτεύουσας του Αμπρούτσο ζητεί αν κριθεί αναγκαίο, να αποφασιστεί και η επιβολή ενός μικρού, «εθνικού φόρου ειδικού σκοπού». Διότι ,όπως γράφει, η ανοικοδόμηση της πόλης του «αποτελεί υποχρέωση, αλλά και υπόθεση εθνικής υπερηφάνειας».

Πηγή: ΑΜΠΕ


 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή