Ο αγρότης που φύτεψε μόνος του ένα δάσος...

...και σχεδιάζει δεύτερο
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 11:58
UPD:13:10
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Αφιέρωσε 30 χρόνια από τη ζωή του στη μετατροπή μιας έκτασης 5,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε δάσος. Ο Τζαντάβ Παγιένγκ από το ινδικό κρατίδιο Ασάμ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επαναλάβει το κατόρθωμά του φυτεύοντας με τα ίδια του τα χέρια χιλιάδες δέντρα.

Ο 52 ετών αγρότης άρχισε να καταστρώνει το φιλόδοξο σχέδιό του στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν μια καταστροφική πλημμύρα «κατάπιε» το χωριό του και τις γειτονικές περιοχές, στις όχθες του Βραχμαπούτρα. Αρχικά εργάστηκε στο πλαίσιο αναδάσωσης που διοργάνωσαν οι τοπικές αρχές. Όταν όμως η δενδροφύτευση ολοκληρώθηκε, ο Παγιένγκ συνέχισε...

Ο Παγιένγκ (Κ) άρχισε φυτεύοντας μπαμπού κι έπειτα σπόρους και βλαστάρια δέντρων σε μια αμμώδη περιοχή, όπου όλοι του έλεγαν πως ήταν αδύνατο να μετατραπεί σε δάσος.

«Όταν τα νερά υποχώρησαν, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν απότομα, όμως δεν υπήρχε επαρκής δενδροκάλυψη», αφηγήθηκε ο ίδιος σε ινδικά μέσα ενημέρωσης. «Είδα πάρα πολλά φίδια που είχαν ξεβραστεί εξαιτίας των πλημμυρών και κοπάδια ζώων να βουτούν στα νερά για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη. Τότε ήταν που αποφάσισα να φυτεύω δέντρα για όλη μου τη ζωή.»

Ο Παγιένγκ άρχισε φυτεύοντας μπαμπού κι έπειτα σπόρους και βλαστάρια δέντρων σε μια αμμώδη περιοχή, όπου όλοι του έλεγαν πως ήταν αδύνατο να μετατραπεί σε δάσος. Σε καθημερινή βάση περιποιούνταν τα δέντρα του, εισάγοντας μάλιστα και μυρμήγκια για να αναδιαμορφώσουν το έδαφος.

Η έκταση του δάσους έφθασε τα 5,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ πλέον φιλοξενεί πολλά είδη φυτών και ζώων, ανάμεσά τους ρινόκερους και τίγρεις. Οι προσπάθειες του Παγιένγκ αναγνωρίστηκαν πρόσφατα στην Ινδία, όπου του απονεμήθηκε περιβαλλοντικό βραβείο.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, η χώρα χρειάζεται περισσότερους «Παγιένγκ» εάν θέλει να διατηρήσει τα δάση της: σύμφωνα με επίσημη έκθεση, οι δασικές εκτάσεις μόνο στο κρατίδιο Ασάμ συρρικνώθηκαν κατά 19 τ.χλμ. μεταξύ 2009-2011, κυρίως εξαιτίας της αποψίλωσης.

«Ο άνθρωπος-δάσος της Ινδίας», όπως τον αποκαλούν στη χώρα του, κατοικεί σε μια καλύβα στο δάσος του, όπου συχνά τον επισκέπτονται η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους. Εξασφαλίζει τα προς το ζην εκτρέφοντας αγελάδες και βουβάλια και πουλώντας το γάλα τους.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή