Αλ. Τσίπρας: Ενωμένοι θα πολεμήσουμε τη λιτότητα

Ομιλία σε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 18:46
UPD:19:20
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι μια προοδευτική αλλαγή σε οποιαδήποτε από τις τρεις χώρες θα υποκινήσει την αλλαγή προς την ίδια κατεύθυνση και στις άλλες δύο (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Μήνυμα ενότητας προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με στόχο να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από την Πορτογαλία, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων.

«Απόψε υποσχόμαστε ότι ενωμένοι θα παλέψουμε τη ‘δικτατορία της εποχής μας’, η οποία δεν είναι εθνική, δεν είναι πολιτική, αλλά είναι ευρωπαϊκή και οικονομική και επιβάλλεται από τις πανίσχυρες αγορές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Α. Τσίπρας: Κοινή πάλη των λαών για μια νέα Μεσογειακή Άνοιξη

Δήλωση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην πορεία για την επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων

Υπενθύμισε μάλιστα ότι στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία «είχαν γίνει αντικείμενο θαυμασμού ως παραδειγματικές περιπτώσεις μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία». Σύντομα, όπως είπε, «οι χώρες μας θα γίνουν και πάλι παραδείγματα για τη μετάβαση από τη λιτότητα στη δημοκρατία».

«Ενωμένοι θα βάλουμε ένα τέλος στη συντηρητική, νεοφιλελεύθερη Νέα Τάξη της οικονομικής εξαθλίωσης, της καταστροφής και της φτώχειας  που μας επιβάλλεται στο όνομα της σωτηρίας των χωρών μας. Ενωμένοι θα πολεμήσουμε τη λιτότητα και έτσι θα νικήσουμε», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία αποτέλεσαν «τα τρία διαδοχικά κεφάλαια του ίδιου case study», δηλαδή, «της επιβολής της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας στην Ευρώπη».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Επέτειος με διαδηλώσεις στην Πορτογαλία

Οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης των Γαρύφαλλων που ανέτρεψε τη δικτατορία στην Πορτογαλία, ακριβώς 39 χρόνια πριν, κατηγόρησαν την κυβέρνηση της χώρας ότι δεν σέβεται την ιστορική της κληρονομιά με τις πολιτικές λιτότητας. Στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε οι πολίτες κρατούσαν κόκκινα γαρύφαλλα σαν κι αυτά που είχαν τοποθετήσει οι στρατιωτικοί στις κάννες των όπλων τους, την ημέρα που ξεκίνησε η επανάσταση.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε επίσης ότι μια προοδευτική αλλαγή σε οποιαδήποτε από τις τρεις χώρες θα υποκινήσει την αλλαγή προς την ίδια κατεύθυνση και στις άλλες δύο.

Εξέφρασε τέλος την ευχή ότι τον επόμενο χρόνο «στην πεντηκοστή επέτειο από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων, η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από την τρόικα» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην εξουσία».

«Αυτή είναι μια υπόσχεση. Θα είναι η δική μας μικρή συμβολή στον εορτασμό ενός ιστορικού γεγονότος για την Ευρώπη», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή