Νίκος Σπανάτης: «Η κλασική μουσική έχει περιορισμένο, αλλά ένθερμο κοινό…»

Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 10:01
UPD:11:18

Ο διακεκριμένος κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης.

A- A A+

Σε ένα σαγηνευτικό ακρόαμα, όπου η νοσταλγία συναντά την προσμονή και η ευτυχία παραδίνεται με μελαγχολία στον ανέλπιδο έρωτα, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης μάς μιλά για τη συναυλία μπαρόκ μουσικής, «Mi palpita il cor».

Περιλαμβάνοντας φωνητική και οργανική μουσική του 18ου αιώνα, η μουσική αυτή βραδιά θα πραγματοποιηθεί στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», την Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, με καλλιτέχνες ειδικευμένους στην ερμηνεία της μπαρόκ μουσικής.
Ανάμεσα τους ο διακεκριμένος κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, ο οποίος μιλά για τη συναυλία και για τη μαγεία της μουσικής.

Ποιο είναι το μουσικό τοπίο αυτής της βραδιάς;

Στιγμιότυπο από ερμηνεία του Ν. Σπανάτη, όπερα «Διδώ και Αινείας» του Πέρσελ που διοργάνωσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο παλαιό φρούριο της Κέρκυρας. 

«Το μουσικό τοπίο της βραδιάς θα μας ταξιδέψει στη μαγική εποχή του  μπαρόκ. Θα ακουστούν πολύ γνωστές άριες, όπως “Vedro con mio diletto” από την όπερα “Ιουστίνος” και “Mentre dormi” από την όπερα “Ολυμπιάδα” του Βιβάλντι, “Ombra mai fu” από την όπερα “Ξέρξης”, “Furibondo spira il vento” από την όπερα “Παρθενόπη” και η κοσμική καντάτα “Mi palpita il cor” του Χαίντελ, η οποία φέρει και τον τίτλο της συναυλίας “Χτυπά η καρδιά μου”. Θα ερμηνευτούν, επίσης,  οργανικά έργα, όπως σονάτες, καθώς και χοροί με καταβολές από την Ισπανία, των Βερατσίνι,  Μαραί και ντε Βιζέ, ταξιδεύοντας τους παρευρισκόμενους σε ένα σαγηνευτικό ακρόαμα, με τον μεθυστικό ήχο των οργάνων εποχής, του μπαρόκ βιολιού, της θεόρβης, της βιόλας ντα γκάμπα και του τσέμπαλου».

Ποιοι θα είναι οι συνοδοιπόροι σας επί σκηνής;

«Έχω την ιδιαίτερη χαρά - τα τελευταία δύο χρόνια -να συνεργάζομαι με σπουδαίους και καταξιωμένους καλλιτέχνες στον χώρο της μπαρόκ μουσικής, στην Ελλάδα. Για την Κατερίνα Κτώνα οι συστάσεις θα ήταν περιττές, εφόσον η ιστορία του τσέμπαλου στην χώρα μας έχει ταυτιστεί με το όνομά της. Ιδρυτικό μέλος του ελληνικού μπαρόκ συνόλου “Sinfonia”, με σημαντικές ηχογραφήσεις και με πολυάριθμες εμφανίσεις εντός και εκτός συνόρων. Η συνεργασία μας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2011, και  δεν άργησε να επαναληφθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
Με τον Άγγελο Ρεπαπή θα έχω, επίσης, τη χαρά να αλληλεπιδράσω μουσικά για μια ακόμη φορά. Με ειδικευμένες σπουδές στην Ολλανδία, στο κόντρα μπάσο και τη βιόλα ντα γκάμπα, ιδρυτικό, επίσης, μέλος του συνόλου “Sinfonia”, με δισκογραφία και διακρίσεις, συμπράττει με τα σημαντικότερα σύνολα Παλαιάς Μουσικής στην Ελλάδα και υποστηρίζει με ακρίβεια τη διάδοση της ερμηνείας με αυθεντικά όργανα.
Η γνωριμία μου με την Έφη Μηνακούλη κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Με σπουδές στην Αγγλία, στο τραγούδι, το λαούτο και τη θεόρβη, συμπράττει με τις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες ως λαουτίστα και συμμετέχει σε βραβευμένες ηχογραφήσεις μπαρόκ όπερων. Θα ήταν παράλειψη να μην  αναφέρω πως με τα χρόνια η γνωριμία μου με την Έφη Μηνακούλη εξελίχτηκε σε μια τακτική συνεργασία και εγκάρδια φιλία.

Τέλος, συνοδοιπόρος μου στη συναυλία αυτή θα είναι και η Αναστασία Μηλιώρη,  στο μπαρόκ βιολί. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στη Γερμανία, συμπράττει με μπαρόκ σύνολα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετέχει σε ηχογραφήσεις μπαρόκ όπερων. Με την Αναστασία Μηλιώρη, θα έχω τη χαρά να συνεργαστώ  επί σκηνής για δεύτερη φορά».

Ποια στιγμή της καλλιτεχνικής σας διαδρομής θεωρείτε καθοριστική για την εξέλιξη σας;

«Θεωρώ πως κατά τη διάρκεια της έως τώρα πορείας μου δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή, η οποία να στάθηκε καθοριστική. Η κάθε επιτυχημένη συνεργασία αποτελεί λόγο και αφορμή για εκείνη που πρόκειται να ακολουθήσει. Ο τραγουδιστής που έχει μια υγιή και ωραία φωνή, είναι καλός συνεργάτης, έχει αίσθηση επαγγελματικής ευθύνης και, κυρίως, δείχνει σεβασμό προς τη μουσική που υπηρετεί, έχει και την  ευκαιρία να συμμετέχει σε παραγωγές, παραστάσεις και συναυλίες, να γίνεται αγαπητός στο ακροατήριο και, πρωτίστως, να δημιουργεί σπουδαίες συνεργασίες».

Ποια είναι η αντιμετώπιση της κλασσικής μουσικής στην Ελλάδα;

Στιγμιότυπο από την όπερα ερωφίλη του Νίκου Μαμαγκάκη στο Ηρώδειο. Ο Νίκος Σπανάτης ως Μαντατοφόρος.

«Η κλασική μουσική - παρότι πανανθρώπινη - έχει περιορισμένο, αλλά ένθερμο κοινό. Ευτυχώς, έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που οι νυχτερινοί χώροι διασκέδασης χαρακτηρίζονταν ως “πολιτιστικά κέντρα”. Τώρα πια, με νέο πνεύμα, οι πολύ σπουδαίες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις των Κρατικών Ορχηστρών, της Καμεράτα, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πολλών άλλων κατεξοχήν αρμόδιων  φορέων, παρουσιάζουν ξεχωριστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου με μια ανατρεπτική και φρέσκια ματιά, στα σχολεία και τις γειτονιές όλης της Ελλάδας, γοητεύοντας μικρούς και μεγάλους θεατές».

Τί δεν σας αρέσει στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή;

«Δεν μου αρέσει, ότι είναι περισσότερο “σκηνή” και λιγότερο “μουσική”. Η απαξίωση του καλλιτεχνικού πονήματος και η υπεραπλούστευση αυτού έχουν λάβει τη μορφή υποκουλτούρας, που κατατροπώνει την πραγματική ελληνική μουσική, την αμιγώς λαϊκή, παραδοσιακή και έντεχνη».

Στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, πώς αισθάνεστε για το παρόν και το άμεσο μέλλον μας;

«Θεωρώ πως ακόμα δε βρισκόμαστε στο απόγειο της οικονομικής κρίσης και οι μέρες που έρχονται θα είναι ακόμα δυσκολότερες. Για το παρόν και το άμεσο μέλλον μας,  θα αισθανόμουν πιο σίγουρος εάν ο καθένας από εμάς προσπαθήσει να λειτουργήσει απαγκιστρωμένος από την πιθανή κρατική φροντίδα, τόλμημα αρκετά “ηρωικό”, επενδύοντας σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, συνεργασίες και επενδυτικά οργανογράμματα».

Βλέπετε κάτι αισιόδοξο στον ορίζοντα;

«Τί πιο αισιόδοξο από την ίδια τη μουσική και την αγάπη γι’ αυτήν»;

Πληροφορίες

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» - Αίθουσα Συναυλιών, πλατεία Αγίου Γεωργίου,  Καρύτση 8 – Αθήνα, τηλ.: 210 9767984. Διάρκεια συναυλίας: 1.30’. Τιμές εισιτηρίων: 12, 10, 5 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

 

Προτεινόμενα για εσάς