Φοιτητής ανέπτυξε «ηλεκτρομαγνητικό θεριστή» ενέργειας

Αντλεί (ελάχιστη) ενέργεια από ηλεκτρομαγνητικά πεδία
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 12:52
Vimeo/Dennis Siegel
A- A A+

Ένας φοιτητής ψηφιακών μέσων από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Βρέμης, στη Γερμανία, ανέπτυξε έναν «ηλεκτρομαγνητικό θεριστή», μια συσκευή που, όπως προδίδει το όνομά της, συλλέγει τον ηλεκτρομαγνητισμό στο περιβάλλον «ανακυκλώνοντάς» τον σε νέα ενέργεια, που μπορεί να φορτίσει μια μπαταρία τύπου ΑΑ.

Όπως υποστηρίζει ο Ντένις Ζίγκελ, η συσκευή μπορεί να αντλήσει (δωρεάν) ενέργεια από σχεδόν οτιδήποτε: τις γραμμές ηλεκτροδότησης, τις εκπομπές των ασύρματων δικτύων ή των κινητών τηλεφώνων και πάσης φύσεως ηλεκτρικές συσκευές μέσα στο σπίτι. Μόλις εισέλθει σε ένα αρκετά ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, ένας κόκκινος λαμπτήρας LED ανάβει δείχνοντας ότι έχει αρχίσει η φόρτιση.

Ο Ζίγκελ σχεδίασε δύο εκδοχές του «θεριστή», μία για συχνότητες μικρότερες από 100Hz και μία για υψηλότερες συχνότητες.

Ο Ζίγκελ σχεδίασε δύο εκδοχές του «θεριστή», μία για συχνότητες μικρότερες από 100Hz και μία για υψηλότερες συχνότητες. Καθώς η ενέργεια που «αιωρείται» γύρω μας είναι σχετικά λίγη, η μεγαλύτερη πρόκληση για τον φοιτητή ήταν να συλλέξει αρκετή από αυτήν μέσα σε λίγο χρόνο. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της συσκευής του δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, καθώς για να φορτιστεί πλήρως μια μπαταρία χρειάζεται... μία ολόκληρη ημέρα.

Παρότι ορισμένες εταιρείες πειραματίζονται με παρόμοιες τεχνολογίες, η πιθανότητα πρακτικής εφαρμογής τους – τουλάχιστον για τη φόρτιση συσκευών που απαιτούν περισσότερη ενέργεια σε σχέση π.χ. με μικροσκοπικούς ασύρματους αισθητήρες - μοιάζει πολύ μακρινή σε αυτό το στάδιο.

Άλλωστε ο ίδιος ο Ζίγκελ δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες γύρω από την ακριβή λειτουργία της συσκευής του ή το περιβάλλον, στο οποίο πραγματοποίησε τα πειράματά του για να διαπιστώσει ότι όντως ο «θεριστής» μπορεί να αντλήσει αρκετή ενέργεια για να φορτίσει μια μικρή μπαταρία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή