«Όχι» από το CDU στη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς στο Δημόσιο

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 21:01

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην εγκρίνει τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς καθώς βουλευτές ανησυχούν πως ενδέχεται, λόγου χάρη, να τιμωρηθούν διότι διατηρούν ταυτόχρονα θέσεις σε εταιρείες, διότι αυτό αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων.

Την πρόθεσή του να μην εγκρίνει τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς στον Δημόσιο γνωστοποίησε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Περισσότεροι από 30 διευθυντικά στελέχη της γερμανικής βιομηχανίας απέστειλαν επιστολή στον Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, προτρέποντάς τον να θέσει σε εφαρμογή τη Σύμβαση, την οποία ήδη έχουν υπογράψει 160 χώρες.

Ωστόσο, βουλευτές του CDU υποστηρίζουν πως έχουν αγεφύρωτες διαφωνίες με το έγγραφο του ΟΗΕ, την οποία η Γερμανία δεν έχει θέσει ακόμη σε ισχύ, παρότι την έχει υπογράψει προ εννέα ετών.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Διαφθορά επιβάλλει στα συμβαλλόμενα έθνη να αυξήσουν τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων κατά την προεκλογική εκστρατεία και εξασφαλίζουν ότι οι δημόσιοι λειτουργοί θα υπακούουν σε κώδικες χρηστής αγωγής, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δημόσια οικονομία. Σύμφωνα με τους συντηρητικούς βουλευτές μία από τις κύριες αντιρρήσεις τους στη συμφωνία είναι πως δεν κάνει έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου και στους δημοσίους λειτουργούς.

Οι βουλευτές ανησυχούν πως ενδέχεται, λόγου χάρη, να τιμωρηθούν διότι διατηρούν ταυτόχρονα θέσεις σε εταιρείες, διότι αυτό αποτελεί σύγκρουση συμφερόντων.

«Μία δημοκρατική χώρα όπως η Γερμανία θα πρέπει να είναι αξιόπιστη και να μην αφήνεται ανοικτή σε επικρίσεις», αντιτείνουν από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες, στην επιστολή τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή