Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά «ξεπάγωμα» των μνημονίων συνεργασίας για τις Πρέσπες

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ολιγώρησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα της Συμφωνίας των Πρεσπών κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων της θητείας της

Διασφάλιση των κεκτημένων της Συμφωνίας των Πρεσπών απέναντι στους ακραίους εθνικιστές που ανέλαβαν τα ηνία στη Βόρεια Μακεδονία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση να επικυρώσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας που κρατούνται επί χρόνια στο συρτάρι της Βουλής υπό τον φόβο αντιδράσεων της Σαμαρικής πτέρυγας της ΝΔ.

Στον απόηχο της προεξοφλούμενης αλλαγής στάσης της Βόρειας Μακεδονίας μετά την επικράτηση του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ολιγώρησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα της συμφωνίας κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων της θητείας της. «Τι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Τίποτα απολύτως, παρά μόνο μικροπολιτική επικοινωνία. Ούτε τα μνημόνια έφερε προς κύρωση, ούτε συνεκλήθη ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – παρά την πρόβλεψη για ένα τον χρόνο – το οποίο θα οδηγούσε στη συνομολόγηση δεκάδων νέων συμφωνιών, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της χώρας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου θέτοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της κύρωσης των τριών μνημονίων.

Στο ίδιο πνεύμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πάρει σαφή θέση για το θέμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών ευνοεί τους ακραίους εθνικιστές της Βόρειας Μακεδονίας. «Ή τη θεωρείτε επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και την τηρείτε, ή τη θεωρείτε κακή συμφωνία και φοράτε την περικεφαλαία σας και πάτε στους ομοϊδεάτες σας και την ακυρώνετε» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2023 η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, είχε καλέσει με κοινοβουλευτική ερώτηση τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με την ψήφιση των τριών «παγωμένων» μνημονίων

Κοτζιάς: Να έρθουν προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας

Στη συζήτηση παρενέβη χθες και ο αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών, Νίκος Κοτζιάς ο οποίος κάλεσε τα κόμματα που αντιλαμβάνονται τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών να απαιτήσουν την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας. «Τα κόμματα που κατανοούν την στρατηγική σημασία της

Συμφωνίας των Πρεσπών, ας φέρουν άμεσα προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία» τόνισε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κοτζιάς άσκησε κριτική σε φραστική αστοχία του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ταύτισε την ελληνική κυβέρνηση με την παλαιά αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Προς ΥΠ.ΕΞ, η ΝΔ ως αντιπολίτευση αντιτάχθηκε στην Συμφωνία. Όχι “η Ελληνική Κυβερνηση ως αντιπολίτευση”. Διατύπωση βλακώδης» ανέφερε σε οξύ τόνο.

Σημειώνεται ότι πριν από τις προκλήσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Κοτζιάς καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «αρνείται να φέρει τα προβλεπόµενα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας προς ψήφιση στη Βουλή και διέλυσε τη συµφωνηθείσα επιστηµονική οµάδα για την αποµάκρυνση των αλυτρωτικών διατυπώσεων από τα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ αρνήθηκε να προωθήσει τη συγκρότηση της προβλεπόµενης στη συµφωνία οµάδας για τη λύση των εµπορικών σηµάτων και ονοµασιών στη βάση του ενωσιακού δικαίου». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς για τις προθέσεις που έχουν οι «τυχοδιώκτες της πολιτικής σκηνής των Σκοπίων» και να επισημάνει τις συνέπειες που θα υπάρξουν.

Διαβάστε ακόμη

Βόρεια Μακεδονία: Καταδικάζουν Ε.Ε., Αθήνα και κόμματα την πρόκληση της νέας προέδρου