Πέθανε ο δημοσιογράφος Ρούσσος Βρανάς

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 22:09
UPD:22:53

Πέθαν, σε ηλικία 62 ετών, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ Ρούσσος Βρανάς, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Ρούσσος Βρανάς γεννήθηκε στα Χανιά το 1950. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ στην είδηση της απώλειας του γνωστού δημοσιογράφου, το 1969, μεσούσης της δικτατορίας, ο Ρούσσος Βρανάς συνελήφθη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18,5 ετών για ρίψη βόμβας μολότοφ στις εγκαταστάσεις του κλιμακίου του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη. Αποφυλακίστηκε το 1972 λόγω ανηκέστου βλάβης, διέφυγε στο εξωτερικό και επέστρεψε μετά την πτώση της χούντας.

'Αρχισε να εργάζεται ως μεταφραστής και επιμελητής των εκδόσεων «Ποντίκι» από όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα. Αργότερα εργάστηκε στην τηλεόραση και το 1995 εντάχθηκε στο δυναμικό των ΝΕΩΝ υπογράφοντας από το 1999 τη στήλη «Δρόμοι».

Η κηδεία του θα γίνει στα Χανιά.

«Ο Ρούσσος Βρανάς δεν ήταν μόνο ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος και οξυδερκής αναλυτής του διεθνούς γίγνεσθαι. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο: ένας βαθιά ουμανιστής, ένας διανοούμενος της δημοσιογραφίας, που υπερασπίστηκε τις ιδέες του σε δύσκολους καιρούς, κατά την περίοδο της δικτατορίας και φυλακίστηκε γι’ αυτές, με μεγάλο προσωπικό κόστος» αναφέρει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Ο Ρούσσος Βρανάς υπήρξε ξεχωριστή παρουσία στη δημοσιογραφία και τον δημόσιο βίο, σεμνός, καλλιεργημένος, ενημερωμένος, διεισδυτικός αναλυτής, με συνείδηση της παγκοσμιότητας των προβλημάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού τονίζει πως ήταν «αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, αδιάλλακτος αντίπαλος των λογής λογής τυραννιών και υπερασπιστής των δημοκρατικών αξιών», επισημαίνει πως «έφυγε γρήγορα και η απώλειά του θα είναι ακόμη πιο έντονη, σε εποχές πολιτικής εξαχρείωσης, μνημονιακού ολοκληρωτισμού και διάλυσης των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Ο Ρούσσος Βρανάς υπήρξε ένας από εκείνους τους δημοσιογράφους για τους οποίους η έκφραση «μαχόμενη δημοσιογραφία» δεν ήταν ένα σχήμα λόγου αλλά μία κυριολεξία, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει: «Η απώλεια του φτωχαίνει το δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και το δημόσιο βίο γενικότερα. Τα θερμά μας συλληπητήρια στους οικείους του».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή