Αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Σουηδία

Αμεση η αντίδραση της Αγκυρας
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 09:22
UPD:12:25
A- A A+

Η Τουρκία ανακάλεσε την πρεσβευτή της στη Σουηδία και ακύρωσε την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, εξαιτίας της απόφασης του σουηδικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

Η απόφαση ελήφθη μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στις ΗΠΑ, εξαιτίας ψηφίσματος Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ίδιο θέμα.

Η Σουηδία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των προσπαθειών της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση, που ελήφθη για πολιτικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου.

«Δεν ανταποκρίνεται στη στενή φιλία των δύο εθνών. Ανακαλούμε την πρεσβευτή μας για διαβουλεύσεις», ανακοίνωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί και η σύνοδος κορυφής Τουρκίας-Σουηδίας, που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου.

Η απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων ελήφθη με οριακή πλειοψηφία- 131 βουλευτές υπερψήφισαν τη σχετική πρόταση και 130 την καταψήφισαν. Η πρόταση έβρισκε αντίθετα τα κόμματα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, αλλά τρεις κυβερνητικοί βουλευτές την υπερψήφισαν.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ εκτίμησε ότι η ψήφος αυτή θα περιπλέξει τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

«Η απόφαση δεν βοηθάει επίσης τη συζήτηση στην Τουρκία, που γίνεται ολοένα και πιο ανοικτή και ανεκτική, καθώς πλησιάζει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», εκτίμησε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών.

Η πρεσβευτής της Τουρκίας στη Σουηδία, Ζεργκούν Κορουτουρκ, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση αυτή και εκτίμησε ότι θα έχει "δραστικές συνέπειες" στις διμερείς σχέσεις.

Πάντως τουρκική κυβερνητική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η Κορουτουρκ θα επιστρέψει σύντομα στη Σουηδία.

Την έκπληξη αλλά και την απογοήτευση της ¶γκυρας από αυτή την εξέλιξη, εξέφρασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγκίς.

«Είμαστε έκπληκτοι και απογοητευμένοι από το ψήφισμα αυτό. Το σουηδικό κοινοβούλιο υποκλίθηκε σε διαστρεβλωμένα ιστορικά επιχειρήματα, που είναι μακριά από την αλήθεια. Οι πολιτικοί θα πρέπει να κοιτούν προς το μέλλον και όχι το παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαγκίς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και δεν χρειάζεται δικαστήρια που στήνουν ξένα κοινοβούλια για να το κάνει αυτό», τόνισε ο κ. Μπαγκίς, υπενθυμίζοντας ότι η ¶γκυρα πρότεινε τη συγκρότηση μιας ομάδας ιστορικών από την Τουρκία, την Αρμενία κι άλλες χώρες, για τη διερεύνηση του όλου θέματος.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή