ΠΓΔΜ: Υποβάλλεται στη Χάγη το υπόμνημα της προσφυγής κατά της Ελλάδας

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009 18:05
UPD:18:07

Υποβάλλεται τη Δευτέρα από την ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το υπόμνημα των λόγων προσφυγής στην οποία προχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι με την άσκηση βέτο κατά της ένταξής της στο ΝΑΤΟ –στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, η χώρα μας παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ το υπόμνημα περιλαμβάνει όλες τις δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων, καθώς και δημοσιεύματα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη στοιχειοθέτηση των επιχειρημάτων κατά της Ελλάδας. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομερή εξήγηση της υπόθεσης καθώς και των γεγονότων και των δικαιωμάτων που επικαλείται η ΠΓΔΜ.

Το εκτενές έγγραφο θα κατατεθεί από το συνεκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στο Δικαστήριο, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος αναμένεται να προβεί και σε σύντομη δήλωση ενώπιον του Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το χρονικό πλαίσιο που καθορίστηκε τον Ιανουάριο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η ΠΓΔΜ πρέπει να υποβάλει γραπτό υπόμνημα έως την 20η Ιουλίου 2009, ενώ η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει την απάντησή της έως την 20η Ιανουαρίου 2010.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν ομόφωνα, πως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος.

Σημειώνεται πως πρόσφατα ο απερχόμενος γ.γ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, επανέλαβε ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε βέτο παρά απόφαση η οποία ελήφθη με την αρχή της ομοφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή