Συνελήφθη ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 07:10
UPD:10:47
Reuters

A- A A+

Συνελήφθη στο Βελιγράδι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, η σύλληψή του έγινε από σερβικές δυνάμεις ασφαλείας. Ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Σερβίας μετέδωσε ότι ο Κάρατζιτς συνελήφθη σε σπίτι στο κέντρο του Βελιγραδίου. Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων οδηγήθηκε στο ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου του Βελιγραδίου το οποίο και θα αποφασίσει την έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Κάρατζιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την περίοδο 1992-1995.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεωρείται ενορχηστρωτής της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, (το 1995), όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.

Ικανοποίηση για τη σύλληψη Κάρατζιτς εξεφρασαν ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Στο Σαράγεβο, πολίτες βγήκαν σε κεντρικούς δρόμους για να γιορτάσουν το γεγονός, ενώ στο Βελιγράδι υπερεθνικιστές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του σερβικού δικαστηρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη Κάρατζιτς.

Μπακογιάννη: «Η Σερβία απελευθερώνεται από δουλείες του παρελθόντος»

«Η Σερβία απελευθερώνεται από δουλείες ενός παρελθόντος που έχει οριστικά καταδικαστεί. Μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και την Ευρωπαϊκή της προοπτική της οποίας η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός αρωγός και ένθερμος υποστηρικτής».

Τα παραπάνω δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή